Dekorerer lys for hånd

Åsa Østebø kunne pensjonert seg for lenge siden, men kan ikke se for seg en hverdag uten jobben i Lysstøyperiet på Byrkjedalstunet. Med erfarne hender dekorerer hun lys etter sesong og fargetrender.
06.mars 2023 Byrkjedalstunet
– Jeg kan ikke tenke meg en gildere jobb å ha, sier Åsa Østebø. I Lysstøyperiet på Byrkjedalstunet er hun i sitt ess.

Den karakteristiske og velkjente duften av varm stearin smyger seg rundt hjørnene i Lysstøyperiet. Det er tidlig tirsdag morgen, og Åsa Østebø er på plass som vanlig. For 26 år siden begynte hun å arbeide med lysstøyping og dekorasjon.

– Jeg kan ikke tenke meg en gildere jobb å ha, og heller ikke se for meg den dagen jeg ikke skal reise til Byrkjedalstunet for å lage lys, sier Østebø.

Hun legger til at du må like å drive med dillete arbeid eller «potl» som det heter på den lokale dialekten. Det ene lyset etter det andre finner fargen og formen sin. Først dyppes det i farge, mange får flere farger. Så kommer dekoren på. Med lekende lette bevegelser gir malerkosten til Østebø stearinlysene den unike håndlagede dekoren. Brennende opptatt av trender og farger Det er ingenting som er tilfeldig når Østebø dekorerer lys. 82-åringen er brennende opptatt av trender og farger. På fritiden jakter hun inspirasjon fra motebildets siste trender. Ideene til ny dekor kan oppstå hvor som helst, i samtale med en venninne eller mens hun surfer internett.

– Den grønnfargen fikk vi da vi blandet feil en gang, forteller Østebø.

Hun dypper et kulerundt lys i en dus grønnfarge, som du garantert også har sett i motebildet. Den kreative gjengen i Lysstøyperiet blander fargene til dekoren selv.

– Jeg overhørte noen i butikken som sa at de trodde lysene våre er importert fra utlandet og laget med maskin. Da måtte jeg korrigere dem, sier Østebø bestemt.

Lysene du får kjøpt i Lysstøyperiet er nemlig produsert i Norge og dekorert for hånd på Byrkjedalstunet.

Andre liknende nyheter

Bjørg Tomlin er blant Norges fremste tech-kvinner

Den 8. mars, på den internasjonale kvinnedagen, kåret Abelia, NHOs forening for kunnskap- og teknologibedrifter, og ODA-Nettverk de 50 fremste tech-kv…

Nysatsing for et av regionens eldste selskaper

Det stadig økende fokus på miljø og med det også virksomheters miljøpåvirkning, har ledet til at selskapet Henriksen Oljetransport AS har valgt å inve…

Rapport om unngåtte klimagassutslipp

Hvordan kan vi måle klimaeffekt? I dag lanserer Nysnø en rapport om hvordan vi kan utforme en metode for beregning av unngåtte klimagassutslipp.

© Næringsforeningen 2019-2023 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner