Bærekraftig ledelse, sirkulære forretningsstrategier, kreativitet og nytenkning – og ikke minst praktiske erfaringer og konkrete løsninger. Nå er det tid for å tenke nytt og helhetlig om regenerativitet, sirkularitet og bærekraft, og på Sirkulærfestivalen gjør vi nettopp det.
Du hører blant annet Lene Westeng fra Resirqel fortelle om den helt nye ressurssentralen i Oslo, Mads Simonsen Thuv fra Ducky om hvordan data spiller en rolle i omstillingen, Marianne Kleiberg fra The Nature Conservancy om hvordan natur og naturbaserte løsninger kan være en effektiv del av løsningen, Jasper Steinhausen, grunnleggeren av Business With Impact om å koble på suksessformelen Homo Sapiens har brukt i 99 % av tiden vi har eksistert: sirkulær økonomi! – Og mange flere, sjekk programmet her. Dagen avsluttes med kortreist og deilig mat, nettverksbygging og konsert med selveste Thomas Dybdahl.
Vi ønsker å inspirere deg, enten du jobber i privat eller offentlig næringsliv, liten eller stor virksomhet, til å tenke nytt og helhetlig om regenerativitet, sirkularitet og bærekraft i din jobb og virksomhet.
Vi vil bidra til nye regenerative og ressurssmarte ideer, økt verdiskapning, flere arbeidsplasser og større bevissthet om hvordan vi alle er del av det grønne skiftet og de løsninger fremtiden etterspør.
I det store bildet vil vi gjøre vårt, gjennom våre jobber og med vår kunnskap, for å ivareta livsgrunnlaget til våre døtre og sønner.
Vi har satt sammen et spennende program med små og store lokale og nasjonale aktører som skal dele sin kunnskap og erfaring. Vi gjør oppmerksom på at programendringer kan skje.
Festivalen arrangeres av ressursgruppen Kreative Kommersielle Næringer i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, med støtte fra Stavanger kommune.
Målgruppen er aktører i privat og offentlig næringsliv som ønsker å bidra i det grønne skiftet.
Moderator: Kristin Koll og Gabriel Schanche Gilje, ledere i Næringsforeningens ressursgruppe KKN (Kreative Kommersielle Næringer)
For mer informasjon om påmelding, vennligst kontakt Trude Refvem Hembre i Næringsforeningen.
Deltakere som følger dagen digitalt får lenke til pålogging tilsendt på epost i forkant (når påmeldingsfristen utgår, kl 0800.)
09.00 Pålogging.
09.00 Velkommen og praktisk info. Det er ca 20 minutters pause før hver bolk i programmet. Festivalbolk 1:
- Michael Stubberup, SYNerGAIA
- Randi Augenstein, Nordic Edge/Innoasis.
- Siv Helene Stangeland, Helen & Hard.
- Ingrid Dynna, NOMY.
10.45 Festivalbolk 2:
- Hege Seglem, Being Mindful.
- Marianne Kleiberg, The Nature Conservancy.
- Zakarias Chibssa, Stavanger kommune.
- Marita J. Braathen, LINK Arkitektur.
- Mads Simonsen Thuv, Ducky.
11.45 Lunsj v/Ostehuset.
12.30 Festivalbolk 3:
- Jørgen Hallås Skatland, DOGA.
- Maren Skjelde, Gladmat.
- Lars Urheim, OPE/Ogoori.
- Espen Lea, Saferock.
- Rebecca Sjølie, Reli og Susanne Sandgren, Sansu.
14.30 Festivalbolk 4:
- Trond Dagsland, Another Idea.
- Lene Westeng, Resirqel.
- Fredrik Barth, Nordic Circles.
- Turi Rudningen og Eleonore Hatfield, ReTuren/DNT.
- Ingrid Sandvik, Topp Sopp.
16.15 Festivalbolk 5:
- Jasper Steinhausen, Business With Impact.
- Elin Reboli Melberg, kunstner.
- Aslaug Tveit, LEVA Urban Design.
- Anne Beate Hovind, Framtidsbiblioteket.
18.00 Streaming ferdig!
Moderator: Kristin Koll og Gabriel Schanche Gilje, ledere Næringsforeningens ressursgruppe Kreative Kommersielle Næringer (KKN).
Michael Stubberup er cand mag. og leder av SYNerGAIA.
Bærekraftig ledelse – ledelse med hjerte og sammenhenger mellom indre og ytre bærekraft – enten det er ledelse av deg selv, oppgaver, mennesker eller organisasjoner.
Michael er med-stifter av Sustainable Co-Creation sammen med Steen Hildebrandt og forfatter og medforfatter av flere bøker, deriblant «Bæredyktig ledelse – ledelse med hjertet» og «Empati, det der holder verden sammen».
Marianne Kleiberg leder Europa Regionen i The Nature Conservancy, en ledende, global natur og klimaorganisasjon som jobber for å skape en verden der natur og mennesker lever i harmoni.
Verden står ovenfor en alvorlig klima-, mat- og energikrise. Hvilken rolle kan natur og naturbaserte løsninger som bevaring, restaurering og bærekraftig forvaltning av natur spille som en effektiv del av løsningen?
Marianne har 25 års erfaring fra Nord-Amerika, Latin-Amerika, Karibia og Europa. Med over 4000 ansatte og 400 forskere jobber TNC i over 70 land. TNC Europa har kontorer i Berlin, Brussel og London hvor de samarbeider med bedriftsledere, myndigheter, filantroper og globale endringsagenter for å støtte og fremskynde offentlig og privat finansiering, offentlig politikk og praktiske natur og klimaløsninger i stor skala med varig global bevaringseffekt. Marianne er fra Stavanger, men bor og jobber i Berlin.
Jasper Steinhausen er grunnleggeren av Business With Impact og er en engasjerende foredragsholder og bedriftsrådgiver for grønne, sirkulære forretningsstrategier.
På tide å koble sammen med suksessformelen Homo Sapiens har brukt i 99 % av tiden vi har eksistert. Den oppdaterte versjonen kalles sirkulær økonomi.
Jasper sin spesialitet er å gjøre bærekraft lønnsomt for små og mellomstore bedrifter. Han har jobbet med det med mer enn 100 selskaper og presentert for mer enn 10.000 mennesker, alt fra styremedlemmer og ledergrupper til oppstartsbedrifter og teknisk personell.
Turi Rudningen er arkitekt, finalist i NRK symesterskapet sesong 5, og prosjektleder for ReTuren. Eleonore Hatfield er kostymedesigner, møbeltapetserer og kreativ designer for ReTuren.
Hvordan kreativitet og ny tenkning kan bidra til sirkularitet, nullsvinn og et naturvennlig friluftsliv.
ReTuren syverksted er Stavanger Turistforening sitt direkte svar på DNTs bærekraftsstrategi og har som hovedmål å holde friluftsklær- og utstyr i live så lenge som mulig. ReTuren er Norges første sirkulære syverksted som i tillegg har nullsvinn og inspirasjon som sine viktigste verdier.
Fredrik Barth er arkitekt, styreleder i Nordic Circles og daglig leder i Vill Arkitektur i Bergen.
Vi forvandler skip og oljerigger til miljøvennlige byggeprodukter.
Nordic Circles snur lavverdiprodukt til høyverdiprodukt og selger elementer og produkter til industri med marginale CO2-utslipp.
Maren Skjelde er daglig leder i Gladmat.
Slik skal vi bli Norges mest sirkulære matfestival.
Gladmat har satt seg et hårete mål om å bli Norges mest sirkulære matfestival! I 2020 startet de det strategiske arbeidet sammen med samarbeidspartnerne. Sirkulær festival betyr redusert ressursforbruk, økt resirkulering av avfall og mer gjenbruk. Målet er å drive festivalen på en måte som gir lavest mulig avtrykk og avfall – sammen med mest mulig glede.
Rebecca Sjølie er gründer og daglig leder i ReLi, og TEDx speaker.
Passion for fashion – og bærekraftig ressursutnyttelse. ReLi er skapt for at kvinner skal få den beste opplevelsen når de leier klær.
ReLi leier ut design- og kvalitetsklær gjennom en digital plattform og fysiske showroom. Som en motpol til fast-fashion, ønsker selskapet å øke levetiden til plagg og hedre merker med bærekraft i fokus. Målet er å utfordre "bruk og kast" mentaliteten, gjennom å fremme sirkulær mote og bedre forbruksvaner. ReLi ser på klesutleie som et viktig steg mot en mer bærekraftig fremtid.
Elin Reboli Melberg er kunstner med MA fine art fra Royal College of Art.
Resirkulert, innover.
Hun er også medgründer av Elefant LLC. Elin jobber sirkulært og er en anerkjent kunstner med base i Stavanger. Hun har hatt en rekke soloutstillinger i inn og utland og har mottatt statens 10-årige kunstnerstipend.
Espen Lea er CEO i Saferock.
Betong er verdens mest brukte materiale etter vann og står for seks til åtte prosent av verdens CO2-utslipp. Nå kan en Stavanger-oppfinnelse kutte utslippene med opptil 90 prosent basert på avgangsmasser fra gruveindustrien.
Saferock er et norsk grønt teknologiselskap som utvikler ny betong basert på resirkulering av gruve- og industriavfallsmaterialer, omgjør avfall til ressurs, reduserer karbonutslipp og bidrar til å akselerere verdens overgang til bærekraftige byggematerialer. Saferock mottok Rogalands forsknings- og innovasjonspris 2022.
Ingrid Sandvik er en av gründerne av Topp Sopp.
Fra avfall til gourmetsopp.
Sammen med partner og ektemann Joakim, driver de gourmetsopp-gård på Jåttå med sirkulærøkonomi i fokus. Topp Sopp er opptatt av å utnytte lokale ressurser som ellers ville blitt avfall. Resultatet blir prisvinnende, bærekraftig og ureist gourmetsopp bare et steinkast fra Stavanger sentrum.
Jørgen Skatland er seniorrådgiver ved Design og Arkitektur Norge (DOGA) og universitetslektor ved Institutt for arkitektur og planlegging på Fakultet for Arkitektur og Design, NTNU.
Hvordan kan vi øke verdiskapningen og redusere CO2 utslipp fra jord til bord?
I utviklingssprosjektet "Matsystemet i Trøndelag" på bestilling fra Bærekraftssenteret i Trondheim kommune, stiller Jørgen spørsmålet om hvordan vi gjennom en systemisk forståelse av lokal matproduksjon og -konsum kan øke lønnsomhet fra jord og fjord til bord, redusere CO2-utslipp generert av leveransesystemet, samt utbedre det eksisterende importbehovet med økt lokal kapasitet og kompetanse.
Hege Seglem er Mindfulness MBSR lærer og grunnlegger av Being Mindful, samt styremedlem i Vidde Stavanger.
Nærvær; bærekraftig til stede, i seg selv, i relasjoner, samarbeid og handling.
Being Mindful tilbyr opplæring, workshops og kurs i næringslivet og for allmennheten. Hege har bakgrunn som bedriftskonsulent og leder i Statoil ASA (Equinor) innen blant annet etikk, etterlevelse, bærekraft og verdier.
Trond Dagsland er tjenestedesigner, partner og med-gründer av designbyrået Another Idea.
Dultekunsten - En guide til sirkulær adferd.
Another Idea jobber strategisk og praktisk med design og utvikling av nye tjenester, digitale løsninger og organisasjoner. - Bærekraft er utgangspunktet i alt vi gjør. Sammen med våre kunder og partnere ønsker vi å være med på å forme fremtiden og bygge en bro til den verden vi trenger. For å få til det, trenger vi å “nudge” samfunnet, organisasjoner og folk mot en mer bærekraftig og sirkulær adferd.
Zakarias Chibssa er prosjektleder i Stavanger kommune.
Slik bidrar Stavanger sitt nye rådhusbygg til at kommunen når sine ambisiøse klimamål.
Zakarias er prosjektleder for det nye sirkulære rådhusbygget. Sammen med Marita J. Braathen i Link Arkitektur forteller han hvordan løsninger, bygging og drift av det nye rådhuset skal bidra til at kommunen når sine ambisiøse klimamål.
Marita J. Braathen er arkitekt og prosjektleder i LINK Arkitektur.
Slik bidrar Stavanger sitt nye rådhusbygg til at kommunen når sine ambisiøse klimamål.
Marita er prosjektleder for det nye sirkulære rådhusbygget. Hun forteller hvordan løsninger, bygging og drift av det nye rådhuset skal bidra til at kommunen når sine ambisiøse klimamål. Link Arkitektur skaper arkitekturkvalitet for morgendagens generasjoner med lavest mulig klimapåvirkning og størst mulig verdiskapning for samfunnet.
Ingrid Dynna er CEO og med-gründer i NoMy.
En mer sirkulær og regenerativ fremtid fra det uutnyttede potensialet til soppmycel.
Ingrid kommer fra en lang internasjonal karriere i Google og YouTube. Nå har hun startet NoMy (Norwegian Mycelium AS) som gründer og vil bidra til det grønne skiftet med en ny og bærekraftig teknologi.
Lene Westeng, ombruksrådgiver, arkitekt MNAL og partner i Resirqel.
Sirkulær Ressurssentral i Oslo – Europas største ombrukssentral for byggevarer.
Resirqel er et spesialistmiljø med tverrfaglig bakgrunn innen byggfag, arkitektur og eiendom som bidrar til sirkulær økonomi i bygge- og eiendomsnæringen. Med Sirkulær Ressurssentral ønsker de å understøtte en ombruksbransje i rask vekst. Sirkulær Ressurssentral er et samarbeid mellom Resirqel og foreningen Pådriv, med blant andre Statsbygg og Oslobygg som utviklingspartnere.
Randi Augenstein er arkitekt og leder av Nordic Edge Innoasis.
Innoasis Velkommen til Innoasis - Norges hub for urban innovasjon.
Innoasis er et sirkulært bygg og en arena for samhandling, testing og skalering. Dette er møteplassen for mennesker som tror på samarbeid, kunnskapsdeling og fellesskap. Her er målet å skape smartere og mer bærekraftige samfunn og forretningsmodeller.
Siv Helene Stangeland er arkitekt og med-gründer i arkitektfirmaet Helen & Hard.
Innoasis: Transformerer et gammelt 70-talls betongbygg til en fleksibel, miljøvennlig og innovativ arbeidsplass.
Siv er medgründer og partner i Helen&Hard arkitektkontor og brenner for å skape helhetsorientert, unik, inspirert arkitektur som løser samfunnsutfordringer. Helen&Hard driver faget fremover gjennom innovasjon og forskning innen trebyggeri, systemdesign og sosial bærekraft og skaper ny byggekunst i samspillet mellom mennesker, omgivelser og natur. Helen&Hard sin arbeidsmetode er basert på genuin stedsforståelse og samskapelse med lokale verdikjeder og ressurser som gir autentiske estetiske uttrykk.
Mads Simonsen Thuv er bærekraftsekspert og med-gründer i Ducky.
I 2030 har vi nådd klimamålene våre og vi lever i tråd med planetens tålegrense. Vi lyktes med en radikal omstilling takket være at enkeltpersoner endret vaner og økte etterspørselen etter bærekraft, næringslivet omstilte seg raskt for å dekke etterspørselen og det offentlige la til rette for innovasjon. Hør hvordan data kan spille en essensiell rolle for å gjøre dette scenarioet mulig.
Ducky har siden 2014 utviklet klimamesterskap for klimamobilisering og forbruksbaserte klimadata som gjør at vi som enkeltpersoner kan være endringsmakeren, og at organisasjoner, kommuner og virksomheter kan være tilrettelegger. La oss starte lokalt og skape en suksesshistorie som kan skaleres globalt.
Aslaug Tveit er CEO og eier av LEVA Urban Design og partner i Stedskaping.
Hvordan skaper vi sosialt bærekraftige byer og steder?
Aslaug har de siste 13 årene vært en pågangsdriver til å skape endringer i by- og stedsutviklingsprosesser. Målet er å koble tettere sammen fysisk planlegging, design og samfunnsplanlegging, med grunnlag i å sikre sosial bærekraft innenfor by- og stedsutvikling. I 2019 etablerte Aslaug også sammen med to andre med-grundëre selskapet Stedskaping hvor målet er å utvikle en metode og digitalt verktøy for innbyggerdrevet stedsutvikling.
Lars Urheim er systemisk problemløser, impact-entreprenør, endringsrebell og gründer i Ogoori.
Kan en ny plastleverandør stoppe plastforsøplingen?
Ogoori ble grunnlagt av møbelprodusentene Ope og Vestre, og miljøaktivisten Rune Gaasø for å bevise at det er mulig å skape økonomisk vekst fra rehabilitering av natur. Gjennom partnerskap og en forretningsmodell som bygger verdi fra ren natur inn i lukkede produktkretsløp ønsker Ogoori å heve listen for ansvarlig plastbruk. Visjonen deres er å bidra til et rent hav, fritt for plast.
Anne Beate Hovind er universitetslektor II ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved OsloMet og prosjektleder og styreleder for Framtidsbiblioteket i Oslo.
Når kunst gjør en forskjell.
Framtidsbiblioteket (Future Library 2014 – 2114) er et kunstverk i Oslo av den skotske kunstneren Katie Paterson. Kunstverket består av en nyplantet skog i Nordmarka, et stillerom, 100 nyskrevne og upubliserte tekster, 100 forfattere og 100 år. Verkets lange varighet gjør det unikt og annerledes. Det jordnære og naturlige kunstprosjektet berører mange og har fått massiv oppmerksomhet i hele verden siden lanseringen i 2014. Kjernen i verket handler om langsiktighet, håp, tillit og ritualer.
Thomas Dybdahl er vår festivalartist.
Moderator på Sirkulærfestivalen.
Kristin Koll er gründer og leder av Aldente kommunikasjonsbyrå og Tipi Innovasjon som begge samskaper engasjerende kommunikasjon, kreative konsepter og sirkulære løsninger for dem som vil ivareta ressursene for nåtiden og dem som kommer etter oss. Hun er dypt dedikert til natur, og engasjert i sammenhenger mellom indre og ytre natur. Kristin er ellers initiativtaker og styreleder for Vidde Stavanger og med-leder av ressursgruppen for Kreative Kommersielle Næringer i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
Moderator Sirkulærfestivalen.
Gabriel Schanche Gilje er gründer, partner og daglig leder av arkitekturfellesskapet HOLON Stavanger. Gabriel har 19 års erfaring som sivilarkitekt og var med-gründer av selskapet Plank-arkitekter som senere ble til HOLON. Han brenner for å lage arkitektur som elsker mennesker og har en bred erfaring fra store og små byutviklings- og byggeprosjekter i regionen. Gabriel er med-leder av ressursgruppen for Kreative Kommersielle Næringer i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.
© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner