NTP: – Dette må dere passe på, Rogalandsbenken
Harald Minge og Tormod Andreassen i Næringsforeningen snakket om Nasjonal Transportplan til Rogalandsbenken på Rogalandstinget mandag formiddag. Foto: Arne Birkemo

NTP: – Dette må dere passe på, Rogalandsbenken

Tormod Andreassen og Harald Minge i Næringsforeningen kom med klare beskjeder om Nasjonal Transportplan på Rogalandstinget.
08.april 2024 Arne Birkemo

Næringsforeningen i Stavanger-regionen har tydelig flagget sin mening om Nasjonal Transportplan, som ble lagt fram rett før påske.

–  Tiden for å satse på hele landet, Sør og Vestlandet er tydeligvis forbi. Alle de store prosjektene legges til Østlandet, uttalte Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen kort tid etter at NTP ble offentliggjort.

Mandag formiddag - på Rogalandstinget, arenaen hvor organisasjoner, bedrifter og ulike aktører får noen minutter til å legge fram sitt budskap til Rogalandsbenken - fikk Næringsforeningen en halvtime til å fortelle Rogalandsbenken om hva som er viktig angående NTP.

Disse Rogalandsbenken-politikerne møtte opp på Rogalandstinget mandag.

 

– Helt nødvendig infrastruktur

– På Østlandet bygger de tidvis firefelts vei rett ved siden av jernbane på dobbeltspor. Det vi ber om her, er jo ikke begge deler. Det er én av delene. Vi har den største fastlandseksporten i Norge. Vi konkurrere i et globalt marked, og er avhengige av den infrastrukturen som er helt nødvendig. Dette handler om å utvikle det bo- og arbeidsmarkedet vi ønsker på Vestlandet, sa Minge.

Han viste fram et tegning som viser et Bergen som grått og trist, mens det fra Karmøy til Stavanger og videre til Kristiansand som fargerikt og levende.

Administrerende direktør Harald Minge snakket om Hordfast, som ikke er inne i NTP. 

Minge var også i Bergens Tidende og advarte mot at Bergen kan bli en blindvei og en bakevje.

Bergen i nord kan fort bli mørk og i bakevja dersom det ikke blir noe av Hordfast. Illustrasjon: Ståle Ådland

– Kartet er jo situasjonen satt på spissen. Det er viktig å få i gang dialog. Vi kan ikke gi opp drømmen om å binde sammen Vestlandet. Såpass skylder vi næringslivet, var oppfordringen til politikerne på Rogalandsbenken.

 

Viktig å huske

Tormod Andreassen, næringspolitisk leder i Næringsforeningen, ba Rogalandsbenken om å huske følgende:

– Oppsummert er NTP en seier for Østlandet. Det er mye fra for Rogaland, men de store satsingene på Vestlandet er tatt ned eller vekk. Det er en skjevfordeling her. De store pengene går til Østlandet, sa Andreassen.

Jærbanen er ikke nevnt. Heller ikke Drangsdalen.

– Om vi skal få gods over på jernbane, så er Drangsdalen i dag en stor flaskepropp.

– Dette må dere passe på, Rogalandsbenken, angående Jærbanen: Det ligger inne planleggingsmidler og oppstart til ny«rikstunnel» under Oslo. Dette er et nytt prosjekt, ikke pågående. Og et prosjekt som vil stjele fra Jærbanen og Sørlandsbanen. At det kommer inn nye prosjekter på Østlandet, før en gjør seg ferdig med andre prosjekter, er ikke et godt signal, poengterte Andreassen.

Tormod Andreassen fortalte Rogalandsbenken hva som er viktig å vite om NTP. Foto: Arne Birkemo

 

– Må ikke dø

Han ba også Rogalandsbenken om å fortsatt presse på med E39 Figgjo-Osli.

– Pass på at ikke prosjektet «dør». Selv om det ligger inne i denne utviklingsporteføljen, må dere passe på at prosjektet kommer opp og fram. Få penger til oppstart i den kommende fireårsperioden.

Andreassen understrekte også viktigheten med Smiene-Harestad.

– Prosjektet må med i første planperiode. Viss ikke kan vi antageligvis ikke åpne Rogfast når vi skal, avsluttet Andreassen.

 

 

 

 

Andre liknende nyheter

Den stavangerske kjipheten

Kunne Kunstsilo i Kristiansand blitt realisert i Stavanger? Hva skjedde egentlig da Stavanger Aftenblad hyret inn en arkitekt fra Bergen til å anmelde…

Drone-konkurranse på Tau tar av

TAC Challenge, hvor 13 lag fra fem land konkurrerer med undervannsdroner, har nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor.

AquaNext: – Skal bli havbrukets ONS

Tre dager med konferanser, fagseminarer, debatter, 100 utstillere og flere tusen besøkende. AquaNext er den nye møteplassen for havbruksnæringen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner