Rasende, oppgitt og frustrert
Daglig leder Øyvind Aareskjold i Stangeland Mølle.

Rasende, oppgitt og frustrert

Bedriftsledere i Rogaland er oppgitt, frustrert og forbannet over vedvarende skyhøye strømpriser sammenliknet med konkurrerende bedrifter andre steder i Norge.
06.november 2023 Tekst: Ståle Frafjord, Foto: Markus Johansson, BITMAP

– Det fremstår som helt urimelig at du skal ha rimeligere strøm om du bor eller driver forretning i pressområder som Oslo og Bergen enn i Rogaland, sier teknisk direktør John Karstein Tønnessen i Kverneland Group.

– Totalt uakseptabelt, sier daglig leder Øyvind Aareskjold i Stangeland Mølle.

– Hårreisende og frustrerende, sier Thomas Hetland i Egersund Group.

– De urimelig høye regionale strømprisene gjør det stadig vanskeligere å konkurrere og reinvestere i trygge, gode og lønnsomme arbeidsplasser. Nå er det utenlandskablenes plassering ut av landet som skal avgjøre hvilken pris du skal ha som sluttbruker, sier Tønnessen.

 

Forskjells-Norge
Kverneland Group har verdens største plogfabrikk etablert på Jæren, og sysselsetter 550 medarbeidere. Tønnessen mener at sluttbrukerne - enten det er privat husholdning eller næringsliv - bør få tilbudt lavest prissatte kraft - uavhengig av region. Med andre ord en grunnpris som gjelder for hele landet.

– Dersom bedriften vår hadde ligget i Oslo ville strømregningen for de siste tre månedene vært over 2,5 millioner kroner lavere enn i Rogaland. Sammenliknet med Bergen ville vi redusert strømregningen med over 4 millioner i samme periode. På årsbasis er det snakk om svært mye penger, sier Tønnessen.

Han viser også til at om man skal søke om støtte, opererer ENOVA opererer med litt over 0,5 kroner per kWh, og at Kverneland Group har betalt over det dobbelte så langt i år selv med langsiktige avtaler for å holde prisen så lav som mulig. 

– Sammenliknet med ENOVAs pris per kWh tilsvarer dette nesten 20 millioner i årskostnad, noe som tilsvarer som 33 årslønner en mellomstor norsk bedrift. Dette illustrerer forskjells-Norge.

Thomas Hetland i Egersund Group.

Ekstremt
I sommermånedene mai, juni og august måtte Egersund Group betale over 1,5 million kroner for den strømmen bedriften brukte i Egersund. Dersom selskapet hadde vært lokalisert på Østlandet, ville regningen vært under halvparten.

– Jeg synes dette både er hårreisende og frustrerende. I fjor var prisforskjellene ekstreme mellom nord og sør. I år har vi enkelte dager måttet betale hundre ganger mer for strømmen enn i Bergen og Oslo-området. Det verste for vår del er at dette er utrolig konkurransevridende, sier Thomas Hetland.

Egersund Group er totalleverandør til fiske- og havbruksnæringen, og konkurrer med bedrifter både i Norge og utlandet. Over tid er prisforskjellen på strøm noe bedriften ikke kan leve med.

– Da må vi begynne å tenke på om noe av produksjonen kan flyttes, slik vi gjorde i fjor.

I 2022 betalte Egersundbedriften 8,8 millioner kroner mer i strøm i Svanavågen enn det man gjorde i 2019.

– Faren nå er at det ikke er så mange som står på barrikadene. I fjor var både Vestlandet og Østlandet i samme båt, sier Hetland.

Teknisk direktør John Karstein Tønnessen i Kverneland Group.

Totalt uakseptabelt
Noen mil lenger nord for Egersund, sitter daglig leder Øyvind Aareskjold i Stangeland Mølle og studerer strømregningene for mølla i Oalsgata i Sandnes for sommermånedene.

De viser 120 500 kroner for juni og 79 500 for feriemåneden. Aareskjold er både oppgitt og forbannet.

– For å si det veldig enkelt, de bygger ned næringslivet i vår region. Det er totalt uakseptabelt, sier han.

– Hvem er «de»?

– Med de mener jeg regjeringen, Jonas Garh Støre og co. Det er de som må sørge for at vi har lik pris i heile landet. Når vi skal selge varene våre, er det prisen kjøper spør etter, ikke hvor varen er produsert. Når prisen på strøm er så forskjellig mellom regionene, starter vi alltid med dårligere vilkår. Det er svært urettferdig, sier Aareskjold.

Andre liknende nyheter

Drone-konkurranse på Tau tar av

TAC Challenge, hvor 13 lag fra fem land konkurrerer med undervannsdroner, har nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor.

AquaNext: – Skal bli havbrukets ONS

Tre dager med konferanser, fagseminarer, debatter, 100 utstillere og flere tusen besøkende. AquaNext er den nye møteplassen for havbruksnæringen.

Ny toppsjef i Easee: – Andre hadde gitt opp og forsvunnet

Anthony Fernandez, mannen som skal ta Easee videre og mot nye høyder, er imponert hvordan selskapet håndterte krisen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner