Toppmøte i Brussel: Kobler Stavanger på EU
Næringsforeningen i Stavanger har med seg 40 selskaper til Brussel for å møte nøkkelaktører i EU. Fra venstre: Jez Averty (Equinor(, Runa Monstad (leder Stavanger-regionens Brussel-kontor), Stavanger-ordfører Sissel K. Hegdal og Harald Minge, direktør i Næringsforeningen i Stavanger. Foto: Næringsforeningen

Toppmøte i Brussel: Kobler Stavanger på EU

Næringsforeningen har invitert med seg 40 selskaper i energibransjen til Brussel og konferansen Stavanger-Brussels Summit.
14.februar 2024 Arne Birkemo

– Vi har med en rekke av regionens mest toneangivende energiselskaper for å koble oss opp til stakeholders og beslutningstakere i Brussel, forteller administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge.

Møtet i Brussel, som pågår over to dager – onsdag og torsdag - er på mange måter historisk. Minge sier det er stadig viktigere at Næringsforeningens 2000 medlemmer er påkoblet EU.

– 70 prosent av lover og regler våre bedrifter må forholde seg til framover kommer fra Brussel. Derfor bestemte vi oss for å lage næringslivets Brussel-dager, i samarbeid med EU-kontoret vårt, forklarer Minge.

 

Minge: – Viktig å forstå EU

Bakteppet er dessuten at Norge har blitt Europas viktigste gassleverandør etter krigsutbruddet i Ukraina, og stabile leveranser fra Norge framover vil være helt sentralt.

Delegasjonen fra Stavanger skal i to dager være sammen med nøkkelpersoner i EU på den norske ambassaden. Her blir det nettverksbygging, viktige innlegg fra og kompetansepåfyll.

– Det er viktig å forstå hvordan EU tenker med tanke på framtidige rammebetingelser og muligheter. Samtidig er dette en gyldig mulighet til å fortelle om den massive energitransformasjonen som skjer in Norge og Stavanger-regionen – enten det er havvind, karbonfangst og lagring eller hydrogen, sier Minge.

Blant de 40 selskapene som reiser fra Stavanger finner man mange store selskaper som Equinor, Shell, ConocoPhillips og Pgnig til Lyse, Norled, UiS og Norce.

Disse vil møte Norges ambassadør til EU, representanter fra EU-institusjonene, NATO og næringslivet.

Her er Jez Averty, Equinors direktør for undergrunnsutforskning og produksjon i Norge, i diskusjon med Runa Monstad (leder for Brussel-kontoret) og NATOs Hans-Werner Wiermann. Foto: Næringsforeningen

 

Lyses rolle i Europa

Ett av selskapene som er med er Lyse. Kommunikasjonssjef Atle Simonsen sier følgende om konferansen:

– Det er viktig for alle som er opptatt av energi å forstå hvordan rammevilkår i Norge og Europa blir til og vår rolle i det systemet. Hva er det vi bestemmer på egenhånd? Og hva er det vi må samarbeide om? Norge er en del av et nordisk og europeisk kraftsystem, så det som skjer her og det som bygges ut av fornybar energi påvirker oss.

Simonsen skal også holde innlegg under konferansen:

– For eksempel viser de fleste analyser at det skal bygges store mengder sol og vindkraft i Europa. Det betyr at vi etter hvert vil lene oss mer på uregulerbar kraft, som ikke alltid er tilgjengelig. Da trenger vi å oppgradere vannkraften i Norge med mer hestekrefter for å kunne produsere all den strømmen vi trenger når det ikke blåser og ikke er sol, også kan vi spare på vannet når vind og sol gjør jobben, sier Simonsen.

Atle Simonsen, kommunikasjonssjef i Lyse.

Dette er Brussel-kontoret

Stavanger-regionen har et eget Brussel-kontor som representerer Stavanger-regionen i Brussel og EU.

Næringsforeningen ble medlem av Brussel-kontoret i fjor.

Kontoret ledes av Runa Monstad. Hun ser fram til Stavanger-Brussels Summit og håper at møtet bidrar til å øke deltakernes kunnskap om EU og EØS, samt arbeidsmetodene som benyttes i Brussel.

 

– Noe som blir stadig viktigere i en tid hvor EU pumper ut lover, regler og prosjektmuligheter som aldri før. Det er viktig å forstå hva som skjer i Brussel-bobla, sier Monstad til Næringsforeningen.

– Samtidig er vi glade for at aktører fra Stavanger-regionen får muligheten til å møte og etablere kontakter med nøkkelaktører i Europa, og viktige norske representanter i Brussel. Vi håper at turen til Brussel kan legge et godt grunnlag for kunnskapsdeling, forretningsmuligheter og prosjektsamarbeid mellom Stavanger-regionen og Europa, legger hun til.

 

EU ser til Stavanger

Sett med europeiske øyne er Stavanger en ledende innovatør innen energi og smarte løsninger.

– Vi er langt framme på helse, det maritime og mye mer. Kompetansen og den nyskapende ånden vi har gjør oss til en attraktiv partner. Eu kan lære av våre løsninger, og Stavanger kan dra nytte av alle de spennende initiativene som skjer på kontinentet.

EU-parlamentet. – EU blir stadig viktigere for våre nesten 2000 medlemmer, sier administrerende direktør i Næringsforeningen, Harald Minge. 

Monstad sier Stavanger-regionen er en svært interessant partner for EU inn i det grønne skiftet.

– Regionen sitter på enorme mengder kunnskap og ekspertise etter å ha vært en ledende olje-og-gass hovedstad i over 50 år. Og mye av denne kompetansen blir helt sentral i overgangen til et grønnere Europa. Dette kombinert med et innovativt næringsliv som tør å satse på grønne løsninger som hydrogen/ammoniakk, offshore vind, og karbonfangst gjør oss til en svært attraktiv samarbeidspartner for EU, som satser knallhardt for å nå ambisiøse klimamål i 2030, 2040 og 2050, poengterer Monstad.

Andre liknende nyheter

Disse fikk stipend: – Store økonomiske forskjeller i Stavanger

KFUK/KFUM Stavanger og Familiebosatt Stavanger er vinnere av Legatet Richard Johnsens Minnefond. – Veldig kjekt at vi kan bidra til at hverdagen kan b…

Rosenbergs havvind-avtale med Ventyr: – Viktig steg for regionen

Torsdag kom nyheten om at Ventyr tildeler Worley Rosenberg en avtale om at Rosenberg er den foretrukket leverandør for utviklingen av offshore transfo…

Snur om utenlandske studenter: – Godt nytt for UiS og næringslivet

– Mellom 85 og 80 prosent av utenlandsstudentene blir værende igjen i regionen og Norge etter endt utdanning. Når næringslivet skriker etter arbeidskr…

© Næringsforeningen 2019-2025 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra Intuvio