Lokker storfiskene til Norge

Gjennom datterselskapet Altibox arbeider Lyse med en storstilt utbygging av et internasjonalt fibernett.
17.april 2020 Lyse
Salgssjef Svein Arild Ims har det travelt med å spre budskapet om hvordan Altibox nå satser tungt på salg av internasjonal fiberkapasitet. Dette bildet er tatt i London under en stor konferanse i februar for den globale sjøkabelindustrien.

Det er jammen ikke enkelt å finne ei ledig luke i kalenderen til salgssjef Svein Arild Ims. Stadig er han i møter med folk fra London, København og andre sentrale byer for internasjonal datatrafikk.

«Den uka er vrien, da skal jeg til Hawaii og treffe OTT-ene» var beskjeden vi fikk før koronaviruset satte en stopper for de fysiske reisene. «OTT» spør du kanskje? «Over The Top» betyr det; selskapene som er så digre at det er vanskelig å fatte det. Google, Amazon, Facebook og Microsoft er noen eksempler, men Svein Arild Ims kan ikke være konkret på hvilke selskaper han faktisk møter og hvilke avtaler som inngås.

– Kundene er opptatt av diskresjon og sikkerhet, derfor kan vi som regel ikke gå ut offentlig med hvilke selskaper vi inngår avtaler med, forklarer Svein Arild Ims.

OTT-ene vokser kraftig og har store behov for optisk internasjonal kapasitet. På engelsk kalles det carrier-virksomhet og dreier seg om infrastrukturutbyggere som legger kabler med såkalt «mørk fiber» som selskapene kan leie og bruke til å sende data gjennom. Så stort er behovet at Lyse gjennom datterselskapet Altibox har etablert et helt nytt forretningsområde: Altibox Carrier. Svein Arild Ims er salgssjef for carrier-virksomheten og kan fortelle at det akkurat nå er svært mye som skjer på denne fronten. Kontrakten for installasjonen av en 700 kilometer lang fiberkabel som skal gå mellom Rennesøy, nord for Stavanger, og Newcastle ble nylig signert. Et britisk sjøkabelselskap skal bruke sommeren dette året til å foreta bunnundersøkelser. Det ligger allerede en god del andre kabler og installasjoner på bunnen, så et slikt prosjekt behøver god planlegging. Nordsjøen er et værhardt område, så mesteparten av selve installasjonsarbeidet må foregå den tiden av året hvor været er mildest. Sommeren 2021 skal fiberkabelen installeres og planen er å levere kapasitet til de første kundene i slutten av 2021. Et stykke lenger øst, over Skagerrak, er havbunnsundersøkelsene allerede fullført og i sommer skal det legges en 170 kilometer lang fiberkabel mellom Larvik og Hirtshals. Fiberkabelen, kalt Skagenfiber West, bidrar til å lage en ekstra tilkobling mellom Altibox’ nasjonale kjernenett og den internasjonale fiberinfrastrukturen. Når Nordsjøfiberen over til England er klar neste år, vil nettverket være enda sikrere og sterkere.

– Vi er i ferd med å bygge en ekstremt sterk infrastruktur som er egnet til å tiltrekke seg de virkelig store internasjonale aktørene, sier teknologidirektør Atle Soma i Altibox. Norge har kjølig klima, stabile politiske forhold og overskudd av fornybar og klimavennlig vannkraft som kan brukes til energikrevende datasenterindustri. Med de nye fiberkablene til utlandet kommer også lavere forsinkelser og høynet driftssikkerhet.

– Økt globalt miljøfokus og de nye fiberkablene gjør at Norge som nasjon står overfor en spennende periode hvor vi har muligheten til å skape ny industri, forteller Atle Soma.

Andre liknende nyheter

Utvider med syv nye bedrifter

Syv nye VB Partnerbedrifter med en samlet omsetning på over 175 millioner kroner og rundt 100 ansatte innlemmes i VB Gruppen.

Lyse verdt 58 milliarder

Lyse er verdt 58 milliarder, etter en økning på 11 milliarder på to år. Det plasserer Lyse-konsernet som et av Norges 20 mest verdifulle selskaper sam…

– Tett CCS-allianse med Norge

Wintershall Dea vil være representert på Niedersachsens og Norges stander på Hannover Messe 2024. Selskapet vil vise fram et forskningsprosjekt fra Un…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner