Arendalsuka 2023: Norsk olje og gass er essensiell i Europas grønne skifte

Arendalsuka 2023: Norsk olje og gass er essensiell i Europas grønne skifte

På båten Rygerelektra den 16. august under Arendalsuka 2023, samlet Energihovedstaden et panel av eksperter til diskusjon om Norges og verdens energifremtid.
16.august 2023 Tekst og foto: Marius Johnsen

Halvparten av verdens energimiks vil bestå av olje og gass i fremtiden, påpekte panelet. Viktigheten av norsk gass for Europas energitransisjon er udiskutabel.

Fra venstre: Jarand Rystad, Terje Halleland (Frp), Ove Trellevik (H), Monica Th. Bjørkmann, Karl Johnny Hersvik og Bjørnar Iversen var med i panelet.

Gass som overgangsløsning
Jarand Rystad i Rystad Energy forklarte at gass er nødvendig for å erstatte kullkraft i det globale markedet.

– Gass skal først dytte kull ut av det globale markedet, sa Jarand Rystad i Rystad Energy.

 

Utfordringer og Løsninger
Behovet er stort når det gjelder å videreutvikle nye lavkarbonløsninger som CO2-fangst og lagring, spesielt ettersom olje- og gassproduksjonen forventes å falle på 2030-tallet. Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Andreas Bjelland Eriksen (Ap), understreket at norsk olje og gass skal ha et så lavt karbonavtrykk som mulig og utvikle seg i takt med trendene rundt oss.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen (Ap)Stabile rammevilkår kreves
Flere paneldeltakere, inkludert Monica Bjørkmann, Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og Terje Halleland i Fremskrittspartiet, påpekte viktigheten av stabile og forutsigbare rammevilkår for olje- og gassnæringen i Norge. For mye endringer i rammevilkårene, gjør noe med investeringsviljen i norske prosjekter.

 

Endringene i skattevilkårene som den nåværende regjeringen har gjort, ble beskrevet som ødeleggende for næringslivet av stortingsrepresentant, Terje Halleland (FrP).

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Andreas Bjelland Eriksen (Ap), avsluttet med at det er staten sin oppgave å lage gode rammevilkår, så må feltutviklingsbeslutninger gjennomføres av selskapene selv.

 

 

Andre liknende nyheter

Hjemmekontor og mobilitet før og etter Covid

Til tross for økt bruk av hjemmekontor og videomøter, øker opplevelsene av trafikkø. Vi kan ikke bare fortsette å bygge nye veier i det uendelige, ell…

Energirådet: Havvind og havområde-plan

Hvordan ser veien ut videre for havvindsatsingen? Det var ett av flere tema som ble diskutert i Energirådet.

Powerpoint-kongens tre beste tips

En Powerpoint-presentasjon skal vekke følelser hos mottakeren. Som en konsert eller en god historie, sier Are Sleveland.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner