Energirådet: Havvind og havområde-plan
Shell var vertsskap da Energirådet var samlet tirsdag denne uken. Alle foto: Arne Birkemo

Energirådet: Havvind og havområde-plan

Hvordan ser veien ut videre for havvindsatsingen? Det var ett av flere tema som ble diskutert i Energirådet.
02.mai 2024 Arne Birkemo

Tirsdag 30. april var Energirådet samlet i Smedvigkvartalet. Shell var vertskap ved Marianne Olsnes, administrerende direktør i Shell Norge.

Energirådet er arenaen hvor toppene i energibransjen og ordførere i regionen møtes for å diskutere viktige næringspolitiske knyttet til energi. Her er det rom for effektiv dialog og det er kort vei mellom beslutningstakere i energibransjen og i politikken.

Energirådet ledes av ordføreren i Stavanger og er et samarbeid mellom ni kommuner og Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Energirådet var samlet hos Shell i Smedvigkvartalet tirsdag.

Havområdene: – God balanse

Under samlingen fikk rådet en gjennomgang på status på Forvaltningsplanen for havområdene av Ulf Rosenberg i Energihovedstadprosjektet.

Ulf Rosenberg i Energihovedstaden.– Departementet har funnet en balansert og helhetlig løsning mellom viktige interesser for næringslivet og ivaretakelsen av verdifulle og sårbare naturområder i havet, sier Rosenberg, og ba politikerne om å sørge for en bred tverrpolitisk enighet om vedtaket.

 

Ventyr og veien videre

En annen viktig næringspolitisk sak er havvind. I mars vant Ventyr den første havvindauksjonen. Ventyr skal bygge den første havvindparken på norsk sokkel, Sørlige Nordsjø II – på grensen til Danmark.

Nylig var Ventyr på besøk i Stavanger. Her kan du lese mer om hva Ventyr tenker om lokale ringvirkninger og verdikjeder.

Norsea er strategisk leverandør til Ventyr. Konsernsjef i Norsea, John Stangeland, fortalte rådet om hva som skjer videre, de ulike fasene før havvindparken skal være i drift rundt 2030.

Håpet er å få driftsbasen til Risavika havn i Tananger.

Hvor mye som vil dryppe på næringslivet er uvisst. Selve kroppen til vindturbinene er det aktører i andre land som trolig vil levere, men innholdet i vindturbinene, kabel, maritim aktivitet, servicebåter, havner, drift og vedlikehold, og trafobygging – det er noe norske aktører kan håndtere, mener Stangeland.

Tor Arnesen fortalte om Blått kvantesprang som på mange måter er «Tinder for havvindindustrien».

John Stangeland, konsernsjef i Norsea fortalte om veien videre med Ventyr.

ONS 50 år

ONS har 50-årsjubileum i år. I slutten av august samles hele energiverden på Tjensvoll. ONS-general Leif Johan Sevland holdt en orientering om det gigantiske arrangementet.

– Bordet er dekket. Menyen er klar. Verden kommer til Stavanger, da må dere også være der, sier Sevland, som kom med en ekstra oppfordring til det offentlige:

– Andre kommuner i landet er flinkere til å sende folk enn våre egne kommuner.

Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen, orienterte om Stavanger-regionens store planer på Arendalsuka i august.

Andre liknende nyheter

Den stavangerske kjipheten

Kunne Kunstsilo i Kristiansand blitt realisert i Stavanger? Hva skjedde egentlig da Stavanger Aftenblad hyret inn en arkitekt fra Bergen til å anmelde…

Drone-konkurranse på Tau tar av

TAC Challenge, hvor 13 lag fra fem land konkurrerer med undervannsdroner, har nesten tredoblet deltakelsen fra i fjor.

AquaNext: – Skal bli havbrukets ONS

Tre dager med konferanser, fagseminarer, debatter, 100 utstillere og flere tusen besøkende. AquaNext er den nye møteplassen for havbruksnæringen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner