Det satses på mange fronter 

Det satses på mange fronter 

Fjorten måneder med koronapandemi har vært preget av nedstenging, tiltakspakker og tøffe økonomiske utfordringer, men også omstilling, nysatsinger, investeringer, teknologivinninger, nye selskapsdannelser og restart.
19.mai 2021 Av Ståle Frafjord

Rosenkilden har sett på noe av det som har skjedd i næringslivet i regionen og som har skapt positivitet og optimisme. 

Et av selskapene er Norsk Solar som på rekordtid har  vokst til å bli en internasjonal aktør innen utvikling av solkraft.  Avtalen om levering av solenergi til en rekke kjøpesentra i Vietnam ble inngått ved påsketider, og har alene en verdi på 100 millioner kroner. 

Selskapet ble etablert å sent som i 2017 av Petter S. Berge, Øyvind L. Vesterdal, Are Selstad, Murshid Ali og Lars Helge Helvig. 

Administrerende direktør i Norsk Solar, Øyvind Vesterdal.

 

Norsk Solar er et raskt voksende, vertikalt integrert solenergiselskap med hovedkontor i Stavanger. Selskapet fokuserer på å utvikle, bygge, finansiere og operere solparker for både energiselskaper og bedrifter først og fremst i fremvoksende markeder.  
Selskapet har allerede rukket å bli en vesentlig aktør i det hurtigvoksende bedriftsegmentet i solenergimarkedet. Norsk Solar sin utbygging av solparker i Vietnam i 2021 vil være det største enkeltkunde bedriftsprosjektet i landet. Selskapet har allerede operative solparker og forventer med sin skalerbare forretningsmodell og posisjon i markedet å vokse betydelig i de neste årene med mål om en omsetning på over tre milliarder kroner innen 2025. 
– Vi opererer hovedsakelig i utviklingsland, og har til nå bygd anlegg i Pakistan, Ukraina og Vietnam. Fra å være en ung bedrift med fire ansatte har vi vokst til å bli en internasjonal og global og ledende bedrift innenfor det lille segmentet vi har funnet, sier administrerende direktør i Norsk Solar, Øyvind L. Vesterdal. 
I dag er selskapet 19 ansatte og vil trolig tredoble organisasjonen løpet av året. I april gikk også selskapet på børs. 

 

Fra ørken til vann 
I løpet av to dager tegnet nye investorer seg for 200 millioner kroner i selskapet Desert Control.  Mange har tro på selskapets ambisjoner om å omdanne ørken til dyrkbar jord. 
 Desert Control adresserer globale problemstillinger. Tolv millioner hektar med grønne og fruktbare området blir til ørken hvert år i verden. Vi snakker om 2000 fotballbaner i timen. Samtidig øker verdens befolkning, det samme gjør behovet for mat. Det krever mye vann, sier administrerende direktør i Desert Control, Ole Kristian Sivertsen. 

Aadministrerende direktør i Desert Control, Ole Kristian Sivertsen. 

 

Selskapet har – basert på olje- og gassteknologi – utviklet en prosess som kan gjøre leire om til en flytende væske, nesten like tynt som vann. Denne væsken kan påføres på forfalt jord, og beskytte etablert jord mot forfall, og på den måten stoppe og reversere ørkenspredning og forfall av toppjord. 
– Forskningsresultatene viser også at denne væsken har en effekt på vannbesparelse på de områdene som er behandlet med denne flytende leiren på ca 50 prosent.  
– Og dere vet at dette fungerer? 
– Ja, vi har jobbet med eksterne selskapet om dette. Når man driver egenutvikling, og har egne grûndere og oppfinnere og foretar egne tester ute i felten, er det lett å bli revet med. Da er det viktig med gode og vitenskapelige bekreftelser fra tredjepart.  
Selskapet definerer kundene innenfor tre segmenter: landbruk og matproduksjon, landskap og store nasjonale og internasjonale prosjekter som går på økorehabilitering, treplanting etc. Interessen for selskapet har økt båe i Norge og internasjonalt. 
 

Fra stein til vind 
På tampen av 2020 ble det kjent at det nyeteblerte selskapet Windworks vil bruke steinbruddet på Jelsa i Suldal som produksjonssted for flytende havvindturbiner. 
Målet er å lage en tørrdokk for å produsere havvindmøller i det gamle steinbruddet. Bak selskapet Windworks Jelsa står Suldal kommune, Ryfylke IKS og Norsea.  
I flere tiår har Norsk Stein hentet ut pukk fra steinbruddet på Berakvam ved Jelsa.  Planene nå er
 å bygge vindmøller på tørr grunn og i det området av steinbruddet som er avviklet. Deler av steinbruddet skal fylles med sjøvann, som gjør det mulig å trekke de flytende vindmøllene ut til havs direkte fra produksjonsområdet.  

 

Her er mange av de andre initiativene:

Vårgrønn 

Energiselskapet ENI og HitecVision har sammen startet selskapet Vårgrønn. Selskapet tar sikte på å utvikle nye prosjekter innen fornybar energi, og vokse seg store innen utvikling, konstruksjon, drift og finansiering av fornybare energiprosjekter. Vårgrønn vil satse både på havvind, og andre former for fornybar energi. 

North Sea Energy Park 

North Sea Energy Park har lansert planer om utbygging av et fremtidig industrieventyr i Bjerkreim, og ta i bruk et 250 hektar stort næringsområde i Bjerkreim til kraft og arealkrevende industri. Her tenker man seg eksempelvis datasenter, batteriproduksjon, hydrogenproduksjon og/eller landbasert fiskeoppdrett. 

 

Hydrogenlasteskip 

Norsea og Wilhelmsen lanserte bygging verdens første hydrogendrevne frakteskip som skal stå ferdig til bruk i 2024. Skipet – som skal hete Topeka – skal brukes til å frakte gods mellom oljebaser langs norskekysten – samt flytende hydrogen – og skal også bruke hydrogen som drivstoff. Prosjektet er støttet med 80 millioner kroner fra EU. 

 

Vannkraftselskap 
Lyse og Hydro gikk sammen om å etablere et nytt selskap, Lyse Kraft DA. Selskapet blir en av landets største vannkraftaktører, har base i Rogaland og eies 74,4 prosent av Lyse og 25,6 prosent av Hydro. 
 Avtalen betyr at Lyse og Hydro fusjonerer kraftverk på Sør-Vestlandet i nytt selskap. Det nye selskapet får en årlig normalproduksjon på 9,5 TWh, og Lyse skal forvalte en av landets største kraftporteføljer og Hydro øker sitt operatørskap. 

 

Oljerigg og merder 
Roxel Aqua har søkt om 14 utviklingstillatelser til konseptet Octopus, og fikk ja fra Nærings- og fiskeridepartementet om at konseptet oppfyller kravet om betydelig innovasjon.  
Målet er å bruke utrangerte oljeinstallasjoner til å skape ny virksomhet i form av oppdrettsanlegg til havs. Octopus består av en modifisert jackup-rigg med nedsenkbare merder i kombinasjon med blant annet oljerigg som base. 
 

 

Mars-antenne 

Jørpelandselskapet Comrod fikk stor oppmerksomhet da det nye fartøyet Perseverance til NASA landet på Mars.  Fartøyet er utstyrt med en georadar Comrod har vært med å utvikle i samarbeid med Norsk romsenter og andre norske bedrifter. Georadaren brukes til å lete etter spor av vann og eventuelle rester av liv på mars. 

 

Den lærende fabrikken 

Aarbakke og Aker-selskapet Cognite startet et nytt selskap som har fått navnet Ignos.  Partnerskapet har gitt store fordeler, og nå ønsker selskapene gjennom Ignos å selge lærdommen til andre produksjonsbedrifter gjennom denne nye teknologisatsingen – både i Norge og i utlandet. 
 

Landbasert oppdrettsanlegg  

AKVA Group inngikk en avtale med Nordic Aqua Ningbo om å levere et komplett RAS-anlegg like utenfor Shanghai.  

Anlegget størrelse har planlagt produksjonsvolum på 8 000 tonn i 2026. Kontrakten på 550 milliarder kroner, er den største i AKVA Group sin historie. 
 

Karbonfangst og lagring 

Karbonfangst- og lagring skal bli en stor del av den norske klimaløsningen. Northern Lights-prosjektet til Equinor, Shell og Total  er resultat av den norske regjeringens ambisjon om å utvikle en fullskala karbonfangst-verdikjede i Norge innen 2024, og omfatter transport, mottak og permanent lagring av CO2 i et reservoar i den nordlige delen av Nordsjøen. 
Når CO2 er fanget på land, vil den bli transportert med skip, injisert og lagret permanent om lag 2.500 meter under havbunnen i Nordsjøen. 

 

Sørste oljefunn 

Neptun Energy gjorde oljefunnet som blir karakterisert som det største funnet i Nordsjøen i 200. (Her må riktig årstall inn) 

Det ligger ved Dugongfeltet, vest for Florø. Dugong er så langt estimert til å ligge på 40 til 120 millioner fat (6,3 til 19 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter). 

 

Robotisering 

Comrod, Sørskår Mekaniske Verksted og Westcontrol vil sammen styrke satsningen på robotisering av produksjonen, og gjøre det mulig for både mekanikere, automatikere og ingeniører å jobbe tett sammen innen automasjon og robotisering. 

Den høyteknologiske investeringen er på cirka 85 millioner kroner. 25 millioner kroner av dette skal brukes til nye maskiner og nytt utstyr, og satsingen innebærer også et tett samarbeid med Strand VGS om opplæring av elever med spesialisering i robotisering. 

 

Nytt milliardkonsern 

Hitecvision etablerte et nytt milliardkonsern og slo sammen en rekke oljeselskap som selskapet eide. Det nye selskapet fikk navnet Moreld, og skal satse på fornybare energiressurser. Geir Austigard ble ansatt som konsernsjef. 

Moreld  har blant annet etablert et nytt selskap – Moreld Ocean Wind -  og satser flere titalls millioner kroner i havvind-selskapet Ocergy. Selskapet skal ha kontor i Stavanger, sog satser på å omsette for over en milliard kroner innen fem år. 

Geir Austigard

 

Opsjonsavtale 

Green Mountain signerte en opsjonsavtale med Haugaland Næringspark. Avtalen sikrer Green Mountain mulighet til å realisere sine planer om datasenterutbygging i Gismarvik i Tysvær kommune. Området har en attraktiv beliggenhet mht. fiber og infrastruktur og på sikt strømtilgjengelighet. 

 

Strømaggregat 

Nylig signerte Blueday Technology AS en rammeavtale med Forsvarsmateriell om levering av nye og mer miljøvennlige strømaggregater. 
Rammeavtalen har en varighet på inntil syv år og med størrelsesorden på inntil 200 millioner kroner 

 

Vannbehandling 

Nordic Steel designer sammen med Artec Aqua et viktig vannbehandlingsutstyr til det gigantiske oppdrettsanlegget Salmon Evolution i Møre og Romsdal. Bryne-bedriften skal produsere 180 tonn med utstyr til første byggetrinn. 
Salmon Evolution er et av Europas største oppdrettsanlegg på land.

 

Fibernettverk 

Tampnet overtok BPs 1200 km lange fibernettverk i Mexicogolfen. Oppkjøpet av BPs Gulf of Mexico-fibernettverk (GoM) styrker Tampnets posisjon i Nordsjøen, og gjør Tampnet til den suverent største nettverksoperatøren i regionen. 

 

Oppdrettsanalegg 

Grieg Seafood, Vest Havbruk og Omfar satser på landbasert oppdrettsanlegg for postsmolt og matfisk i Rogaland. Gjennom selskapet Årdal Aqua skal de produsere minst 3000 tonn med postsmolt årlig og teste ut matfisk på land. Prosjektet har startet prosjekteringsfasen og tar sikte på byggestart i løpet av høsten 2021. 

 

Intensjonsavtale 

Lyse Elnett undertegnet sammen med to andre av landets nettselskap, en intensjonsavtale om tettere samarbeid. Målet er å legge enda bedre til rette for elektrifisering av samfunnet, og samtidig redusere kostnader og holde nettleien nede.  
Det grønne skiftet og digital utvikling medfører store endringer i kraftsystemene og stiller nye krav til aktørene. 

Konsernsjef i Hydro, Hilde Merete Aasheim og Eimund Nygaard,konsernsjef i Lyse signerer avtale om et felles vannkraftselskap. (Foto: Hydro/Halvor Molland)  

 

Vekstfond 
Lyse, TDVeen, DSD og Stavanger kommunes vekstfond gikk alle inn i et nytt investeringsfond for næringsutvikling og investering i tidlig fase, som fikk navnet Presåkornfondet Validé Invest II. 
Validé Invest I ble opprettet i 2016, og var på 30 millioner kroner. 

 

Forsvaret 

Nordic Unmanned skrev millionkontrakt med det britiske forsvaret og skal bidra til viktig utvikling av ubemannede flyvende sensorsystemer og halvautomatiske rekognoseringsverktøy, gjennom egne norskproduserte droner.  Nordic Unmanned ble også tildelt kontrakt som systemintegrator, inkludert opplæring og livssyklusstøtte, for Forsvarsmateriells anskaffelse av mini-droner. 

 

Innovativ løsning 

PaleBlue AS fikk oppgaven med å utvikle nye og innovative VR- (Virtuel Reality) og 3D-løsninger av Oslo Kommune. Det forventes å starte oppføring et topp moderne bydelshus på syv etasjer i umiddelbar fremtid, som er planlagt å stå ferdig i årsskiftet 2021/2022. Løsningen som utvikles skal være til nytte og læring både for de som har sin daglige jobb i det nye bygget, og for ca 50.000 innbyggerne i bydelen Alna.  

 

Maling og gulv 

Interiørfaghuset T. Lund fikk kontrakt på malerarbeid på hele det nye universitetssykehuset i Stavanger. Kontraktsverdien er over 57,6 millioner kroner. Ifølge kontrakten skal selskapet utføre maleoppdrag i alle de fem ulike byggene som samlet utgjør nye SUS.  
Også Faber Bygg AS inngikk kontrakt med Helse Stavanger om å levere installasjonsgulv til det nye universitetssykehuset i Stavanger. 

 

Helseteknologi 

Robotic Innovation inngikk samarbeid med Vingmed - som er ledende norsk aktør på helseteknologi og norsk distributør av det danske produktet UVD robot for desinfeksjon av covid19. Samarbeidet gir Robotic Innovation mulighet til å levere UVD roboten til helsesektoren i Rogaland, i tillegg til andre markeder som de jobber mot.  

 

Kontrakt med ESA 

PaleBlue AS inngikk en prestisjefylt kontrakt med European Space Agency (ESA). ESA er søsterorganisasjonen til NASA i USA. En sterkt medvirkende årsak til at de ble tildelt kontrakten med opsjon på forlengelse inn i 2021, var gode resultater på oppdrag PaleBlue allerede har utført for NASA.  

 

Oppkjøp 

Stangeland Gruppen styrket satsningen på Haugalandet ytterligere ved å kjøpe halvparten av aksjene i Birkeland Maskinentreprenør AS. 
Stangeland har en langsiktig målsetning om å vokse, og avtalen er en av flere i rekken av strategiske oppkjøp. hvor nøkkelkriterier er soliditet, omdømme og kultur. Birkeland Maskinentreprenør AS omsetter for 115 millioner og sysselsetter 50 personer.  

 

Samarbeid 

Designbyrået Idean Norway AS og læringspartner Mediafarm AS inngikk samarbeidsavtale for å tilby felles tjenester og produkter. Målet er å sammen være en totalleverandør og kunne levere tjenester som spenner fra strategisk design, kartleggingstjenester og produktutvikling til utvikling av digitale læringsløsninger.  

 

Nye kontrakter 

Bertelsen & Garpestad økte ordrereservene med cirka 450 millioner kroner gjennom nye avtaler med både Forsvarsbygg på Evenes flyplass og med Statens vegvesen om rehabilitering av tunneler på Haukeli. Selskapet har også signert kontrakt på en ny rundkjøring på Sinnes i Sirdal og i Bodø på et veiprosjekt for kommunen. 

 

Innovasjonspris 

Rederiet L. Rødne & Sønner blir nominert til Siva-prisen – en innovasjonspris for grønn omstilling. Bakgrunnen er «Rygerelektra», verdens raskeste elektriske hurtigbåt, som også har lengst rekkevidde. Båten – som medfører en besparelse på 270 000 liter diesel i året -  

ble levert i 2020, og er rederiets første helelektriske fartøy. 

 

Samarbeid 

Integrate Renewables AS har de siste årene gjennomført en rekke store og banebrytende prosjekter med Ferroamp som har en plattform som passer veldig bra for energiomstillingen som finner sted i Norge. Selskapet inngikk et samarbeid med Ferroamp Elektronik AB for å ivareta det norske markedet for innovative energiløsninger i større grad.  

 

Fibernett 
Gjennom datterselskapet Altibox har Lyse iverksatt en storstilt utbygging av et internasjonalt fibernett. Altibox Carrier har inngått kontrakt for installasjonen av en 700 kilometer lang fiberkabel som skal gå mellom Rennesøy og Newcastle. Fiberkabelen skal installeres sensommeren 2021, og planen er å levere kapasitet til de første kundene i slutten av 2021.  

 

Digitalisering 
Stiftelsen Dam støttet Norsk Cøliakiforening, SUS og Melvær&Co med digitalisering av informasjon til cøliaki pasienter. Melvær&Co ble tildelt rammekontrakt med SUS i desember 2019, og søkte sammen med Norsk Cøliakiforening om økonomisk støtte til utvikling av informasjonsverktøyet gjennom Stiftelsen Dam. Søknaden ble innvilget på rekordtid. 

 

Hotellovertakelse 

Det Stavangerbaserte reiselivsselskapet Norwegian Experience overtok Ryfylke Fjordhotell på Sand i Suldal kommune. Norwegian Experience eier fra før Preikestolen Basecamp, med blant annet Preikestolen Fjellstue og guide- og aktivitetsselskapet Outdoorlife Norway. 

 

Nytt administrasjonsbygg 
Base Property skrev avtaler med Backe Rogaland og Caverion til en verdi av 200 millioner kroner for oppføringen av Lyse Elnetts nye administrasjonsbygg i Jærveien 33, eiendommen til det tidligere rådhuset i Sandnes.  Avtalene fordeler seg på rundt 150 millioner kroner for Backe, rundt 50 millioner kroner for Caverion. De to selskapene er sidestilte hovedentreprenører på henholdsvis bygg og teknisk. 

 

Fiskeoppdrettsanlegg 
Ingeniørfirmaet Prosjektil signerte kontrakt med Veidekke og Ænes Inkubator om prosjektering av et landbasert fiskeoppdrettsanlegg i Ænes i Sunnhordland. Kontrakten er på 18,5 millioner kroner, den største enkeltkontrakten i Prosjektils historie. 

 

Røravtale 
Sig Halvorsen inngikk avtale med Helse Stavanger til 265 millioner for levering av røranlegg til byggene C, D og E på det nye universitetssykehuset i Stavanger. 
Kontrakten sikrer arbeid til 25-30 personer allerede fra sommeren 2021. Dette er den største enkeltkontrakt siden selskapet ble etablert i 1946. 
 

 

 

Andre liknende nyheter

Powerpoint-kongens tre beste tips

En Powerpoint-presentasjon skal vekke følelser hos mottakeren. Som en konsert eller en god historie, sier Are Sleveland.

Kronikk: Ikke vær så sur da, har du 'mannsen' eller?

Emosjonelle menn og avbalanserte damer. Lavtlønnede menn med høy sykemeldingsprosent og topplederkvinner med millionlønner. Hvorfor skurrer det? Fordi…

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner