Hvem bør få Inkluderingsprisen 2021?
Fjorårets vinner av Inkluderingsprisen var Brustadbua. Prisen ble delt ut under en direktesending på Næringsforeningen TV. På bildet er Ståle Johan Knutsen, tidligere leder av ressursgruppen, Umidjon Shamirzaev, Tove Pedersen og Mararet Hagerup. Foto: Lars Idar Waage

Hvem bør få Inkluderingsprisen 2021?

For andre gang skal inkluderingsprisen deles ut i Stavanger-regionen. For fjorårets vinner, Brustadbua, har prisen bidratt til økt oppmerksomhet og attraktivitet. Frem til 14. mai kan du nominere kandidater til prisen.
10.mai 2021 Av Lars Idar Waage

2010 kom Umidjon Shamirzaev til Norge uten å kunne verken norsk eller engelsk.
Likvel ble han ansatt av Kjell Hatletvedt i Brustadbua. Noen år etter ble han bakerisjef, tok fagbrev som baker og jobber i dag som ansvarlig for virksomhetens inkluderingsarbeid.

– Alle arbeidstakere skal inkluderes og møtes med respekt, uavhengig av hudfarge, religion eller andre sosiale forhold. Selv fikk jeg en sjanse og nå jobber jeg for at andre skal få den samme sjansen som jeg fikk, sier han.

Han var med og tok i mot prisen sammen med daglig leder Tove Pedersen i fjor. Det siste året har vært spesielt grunnet pandemien og det førte til store endringer for de ansatte som var i praksis hos dem mellom mars og september.

– I denne perioden måtte vi sette norskkurset vi tilbyr våre ansatte på pause. Vi begynner nå å få folk tilbake i praksisplassene, men må ta inn færre enn vi ønsker for å kunne holde avstand, forteller Shamirzaev.

 

SEND INN DITT FORSLAG TIL INKLUDERINGSPRISEN

Gevinst

Samtidig fortsetter inkluderingsarbeidet som før, og bedriften har fått god oppmerksomhet etter at de mottok prisen i fjor.

– Vi har definitivt fått mer oppmerksomhet og gode tilbakemeldinger både fra kunder og våre samarbeidspartnere, og synes det er utrolig kjekt å se hvordan folk reagerer, sier han.

Et inkluderende arbeidsliv er viktig både for enkeltmennesket, samfunnet og bedrifter. For enkeltmennesket er det viktig å ha en sosial arena der man får være en del av et kollegium, der man føler seg nyttig, verdsatt og opplever mestring. Mestringsfølelse på jobb utløser også energi til å mestre andre sider av livet. Å forsørge seg selv gjennom arbeid gir en annen status for en selv og hvordan omgivelsene ser på en.

– Samfunnet har en stor gevinstav at menneskene jobber i stedet for en passiv tilværelse. Passivitet fører ofte til økt behov for offentlige tjenester. I tillegg får samfunnet utført arbeid/verdiskaping som vi har bruk for, vi er ikke flere enn at vi trenger de hender vi har i arbeid, forklarer Kjetil Søyland som leder Næringsforeningens ressursgruppe for inkluderende arbeidsliv.

 

Gode på inkludering

Ressursgruppen har arbeidsinkludering øverst på sin dagsorden. De enkelte medlemsbedriftene har i det daglig dette som sitt arbeidsfelt. Erfaringsdeling mellom bedriftene er en kilde til å gjøre en enda bedre jobb.

– Et annet viktig element er å gjøre kjent hva vi kan tilby arbeidsmarkedet i form av arbeidstakere som kan få en startoppfølging og hva bedriftene våre kan tilby av produksjoner eller arbeidsformidling.

Hensikten med prisen er å løfte fram og belønne bedrifter eller ansatte i bedrifter, organisasjoner eller enkeltpersoner som enten har eller er med på å inkludere utenforskapet som ressurser. Dette ved å skape et engasjement i regionen for inkluderende arbeidsliv for alle.

– Inkludering er noe svært mange bedrifter i vår region er skikkelig gode på. For egen del, som er i Ryfylke, har vi aldri opplevd at vi ikke finner praksisplass til de deltakere vi har som er på vei inn i et ordinært arbeidsliv. Om deltaker har en funksjonsnedsettelse, har en annen kultur eller språkutfordringer spiller i liten grad noen rolle, sier Søyland.

Pandemien og lav loljepris har ført til høy arbeidsledighet i vår region, og selv om denne er lavere nå enn for ett år siden, er den fortsatt høy. I en slik situasjon kan de mest sårbare i arbeidslivet være ekstra utsatt.

– Inkluderingsarbeid er alltid viktig og pandemien har vist en sårbarhet som vi ikke har erfaringer med fra tidligere. Det er ennå for tidlig å si noe sikkert om hvordan dette vil slå ut for grupper som har litt andre forutsetninger enn vanlig i forhold til jobb.

 

Viktig pris

Han tror det i en periode vil være viktig å vise de gode eksempler på arbeidsinkludering slik at bedriftene er bevisst på at dette er et valg de kan ta når flere etter hvert skal ansettes igjen.

– I dette vil det være viktig at de aktører som kan bidra til arbeidsinkludering  tar i bruk de virkemidler som finnes, og kan vise til de positive resultater bedrifter har hatt. Et slikt bidrag til å vise hva arbeidsinkludering kan bety i praksis er en Inkluderingspris. En slik pris viser hva en bedrift har gjort i det daglige og hvilken verdi dette har tilført bedriften og menneskene i bedriften, sier ressursgruppelederen.

Frist for å komme med forslag er 14. mai. Kriteriene for å få prisen er at kandidaten, over tid eller i en spesiell sammenheng, har:

  • Hatt ansatte fra utenforskapet over tid.
  • Satt inkludering på dagsorden på en positiv måte.
  • Gjennom sitt spesielle engasjement bidratt til å bedre forholdene for personer som faller utenfor ordinære arbeidslivet.
  • Gjennom sitt engasjement bygget et positivt miljø som fører til økt trivsel og stabile arbeidsforhold for alle ansatte, med spesiell vekt på de med ekstra utfordringer.
  • Gjennom sitt engasjement bidratt utover det som kan forventes av en aktør.

Årets jury består av: Kjetil Søyland (leder av Næringsforeningens ressursgruppe for Inkluderende Arbeidsliv), Margret Hagerup (medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomite) og Hanne Berentzen (styreleder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen).

SEND INN DITT FORSLAG TIL INKLUDERINGSPRISEN

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner