Klart for nytt aksjeår?
Robert Næss fra Nordea, Frank Harestad fra Heimdalfondene, Sondre Solvoll Bakketun fra Skagenfondene og Beate Bredesen fra i Sparebank 1 Fondene, serverte sine tips på Aksjeåret 2023. Kyrre M. Knudsen var innleder og møteleder. Foto: Marius Johnsen.

Klart for nytt aksjeår?

Hvordan vil aksjemarkedene utvikle seg i 2024, og hvilke aksjer bør man satse på i det nye året? Det er spørsmålene du vil kunne få svar på under Aksjeåret 2024.
03.januar 2024 Av Ståle Frafjord

Finansnæringens tradisjonelle treffpunkt har helt siden 2005 vært et fast innslag på nyåret i Næringsforeningen. Fredag 5. januar kl 10.30 møter du forvalterne Frank Harestad fra Heimdal fondene, Beate Bredesen fra SpareBank 1 Fondene, Sondre Solvoll Bakketun fra SKAGEN og investeringsdirektør Robert Næss fra Nordea til nok et aksjeår på Clarion hotel.

Etter foredragene blir det paneldebatt med spørsmål fra deltakerne, ledet av sjefsøkonom Kyrre M. Knudsen, SpareBank 1 SR-Bank. Her blir det også åpent for spørsmål fra deltakerne.

For Kyrre M. Knudsen har aksjemarkedet vært en lang  berg- og dalbane  de siste årene.
– Verdensindeksen falt nær 20% i 2022. 2023 ble imidlertid et overraskende bra år for aksjemarkedet. Verdensindeksen økte med 25%, til tross for stor usikkerhet på flere fronter som inflasjon, rente, bankutfordringer og kriger. Markedet nådde faktisk ny toppnotering like før julaften. Dette er påminnelse om at aksjemarkedet svinger ganske mye. Det vil derfor ikke overraske om det svinger mye også i 2024.

Tre tema
Han tror
særlig tre hovedtema blir viktige i året som kommer. 
– Det første er inflasjon og renteutviklingen. Inflasjonen har heldigvis kommet en del ned. Dette har ført til at markedet venter ganske rask og markert rentenedgang i løpet av 2024, og betydelig mer enn sentralbankenes prognoser. Her ligger en stor usikkerhet. Dersom markedet får rett, kan det støtte aksjemarkedet. Dersom sentralbankene får rett, kan det komme til å skuffe aksjemarkedet. 
Det andre tema gjelder inntjeningen i selskapene. Det ventes ganske god inntjeningsvekst i 2024. Dette til tross for at inflasjonen, veksten og trykket i mange økonomier er på vei ned. Det kan dempe kostnadene i bedriftene, men kan også legge press på utsalgspriser. Summen av disse to blir avgjørende. Klarer selskapene å navigere i 2024 med god inntjeningsveks
Det tredje tema er prisingen av aksjemarkedet. Sånn jevnt over er ikke aksjemarkedet avskrekkende dyrt, målt ved typiske indikatorer som pris mot inntjening og pris mot bokførte verdier. Men noen sektorer er høyt priset og har steget så mye at de utgjør en nokså stor andel verdensmarkedet. Det gjelder særlig teknologi og særlig USA, sier Knudsen.
Aksjeåret arrangeres av ressursgruppen Finans og Kapitalforvaltning, og gruppen vil kvartalsvis presentere resultatene på Næringsforeningens nettside.

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner