Koronautbrudd får konsekvenser

Koronautbrudd får konsekvenser

Bedrifter i regionen har allerede nå begynt å merke konsekvensene av koronaviruset.
06.mars 2020 Ståle Frafjord

120 mennesker i Norge er nå smittet av korona-viruset -  11 så langt i Rogaland. I  regionen har mange bedrifter innført reiseforbud og karanteneregler, andre merker det på bunnlinjen. Det gjelder blant annet hoteller. Reisevirksomhet, møter og konferanser er det som gjerne først blir utsatt eller avlyst.
–Ja, vi har i aller høyeste grad merket dette. Frem til søndag var konsekvensene nokså begrenset, men denne uken har vi - på bare 4 dager fra mandag til og med i går - registrert kanselleringer på nærmere 3 millioner  kroner. I tillegg er det stoppet helt opp med hensyn til reservasjoner for kurs/konferanse, som er vårt viktigste marked, sier administrerende direktør Cornelius Middelthon ved Sola Strand Hotel.

Det er bare gått to dager siden det første smittetilfeller i Norge ble registrert, og to dager siden den første ble registret smittet her i regionen.

Dramatisk sommer?
Daglig leder i GuideCompaniet, Wenche Hansen, sier man så langt kun har fått en kansellering på et cruiseskip som var chartret av en turoperatør fra Østen, med mest japanske og kinesiske gjester om bord. De skulle vært her i juni, men har kansellert hele turen. – Vi skulle også delta på en teambuilding som var arrangert for en stor gruppe utenlandske aktører i mars, den samlingen er kansellert. Vi merker på våre kunder i utlandet at de er veldig skeptiske og venter seg mange kanselleringer dersom dette fortsetter. De tror også at reisende vil vente så lenge som mulig med å bestille turer som de vanligvis ville ha bestilt lang tid i forveien. Ellers ser vi at flere reiselivsmesser i utlandet er kansellert så jeg regner med at dersom ikke situasjonen normaliserer seg ganske fort, kan det bli en dramatisk sommer for aktører som er helt avhengig av turister, sier Wenche Hansen.

 

Informerer
Næringsforeningen er den største møtearrangøren i regionen. Alle møter og all drift går som planlagt, men bedrifter og ansatte blir bedt om å ta sine forhåndsregler.
–Foran alle møter sender vi nå ut informasjon til samtlige deltakere.  Vi anbefaler at håndhilsing droppes, at alle er påpasselige når det gjelder hoste/nysing og at det brukes antibac, sier kommunikasjonssjef i Næringsforeningen, Egil Hollund.
Equinor har innført begrensinger i reiser til risikoområder og tar heller ikke i mot besøkende fra risikoområder, skriver Stavanger Aftenblad. Det har også Kverneland Group gjort, i følger avisen. Også hos Aarbakke nekter man ansatte å reise til utsatte områder
Hos Tine har man valgt å skjerpe hygienekravet, og begrenser både antall gjester i anlegget og reisevirksomheten, skriver Aftenbladet.

Kommunen
Også i Stavanger kommune følger man utviklingen nøye. Fem smittetilfeller er så langt avdekket i kommunen, blant annet på to skoler.
–Vi håper også at næringslivet tar de forholdsregler som er mulig for å redusere spredning av koronaviruset. Stavanger kommune mottar flere og flere henvendelser om hvordan en skal forholde seg til konferanser og møter. Det er i dag ikke noen retningslinjer for dette, men at vi oppfordrer bedrifter og folk til å være før var. Det betyr at håndhilsing og klemmer bør unngås og at en som arrangør kan oppfordre deltakere i forkant av møtet å melde i fra eller melde seg av møter eller konferanser hvis de ikke føler seg friske. Dette gjelder også om en har vært i kontakt med folk som er i risikosonen. Tilrettelegging for god håndhygiene er svært viktig. Abonner gjerne på gjerne på nyhetene på nettsidene, der får en de aller siste rådene, sier næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie.
Sidene finner du her:
https://www.stavanger.kommune.no/helse-og-omsorg/sporsmal-og-svar-om-koronavirus/

https://www.stavanger.kommune.no/helse-og-omsorg/informasjon-om-koronavirus/

I beredskap
Pernille Kaldestad, informasjonsansvarlig Rogaland teater, sier følgende om situasjonen på teateret:
–Enn så lenge har ikke dette fått noen konsekvenser hos oss. Vi holder stø kurs, både i forhold til forestillinger og undervisning i barne- og ungdomsteater klubben. Men vi er i beredskap og følger utviklingen nøye.
Grete Straume, markeds- og kommunikasjonssjef ved Stavanger konserthus sier at de heller ikke har merket noe så langt.
–Vi hadde fullt hus i går og venter mye publikum i helgen også. Noen veldig få publikummere har henvendt seg for spørre om vi er i normal drift. Vi følger situasjonen nøye, og har satt i verk smittebegrensende tiltak slik myndighetene oppfordrer til. Det innebærer informasjonsplakater, antibac og oppfordring om god håndhygiene. Vi forholder oss ellers til kommunens beredskapsavdeling, og viser til Stavanger kommunes informasjonsside for mer og til enhver til oppdatert informasjon.
Siden de fleste kjøper sine billetter på nett, og det flg lovverket ikke er bytterett på billetter er avbestilling ikke et tema når det gjelder publikum. Vi har heller ingen avbestillinger når det gjelder planlagte arrangement.

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner