Kronikk: Mer offensiv bypolitikk takk

Kronikk: Mer offensiv bypolitikk takk

I 2050 bor 80 % av jordens befolkning i byer. Byene er derfor nøkkelen til mange av bærekraftsutfordringene. Det er samtidig en fantastisk mulighet for næringsutvikling og nye arbeidsplasser - markedene er globale.
02.mars 2023 Av Terje Eide, CEO Nordic Edge AS

I min jobbhverdag i Nordic Edge handler det om hvordan vi kan hjelpe våre klyngemedlemmer til å komme ut i verden med sine løsninger.  Vi driver en innovasjonsklynge som jobber med å utvikle bedre løsninger for smarte og bærekraftige byer. For våre eiere Lyse, SR-Bank, Smedvig, UiS, Norce, ONS m.fl er vi et verktøy for grønn omstilling og nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser.

Tallenes tale er klare. Nedgangen i klimautslipp går for sakte. Sett fra mitt ståsted er utålmodigheten for liten. Diskusjonen har for lengst passert OM det er behov for endring. Det handler bare om hvordan vi skal skape endringene og innovasjonene som kreves. I vår forståelse av smartby handler dette om mobilitet - måten vi beveger oss, måten vi bygger og bor på, måtene vi bruker og produserer energi og hvordan vi involverer innbyggerne.  

 

Repetisjon
Galskap er å gjøre samme tingen om og om igjen og forvente et nytt resultat sa Einstein.

Vel, alt for mye av det vi gjør som samfunn er repetisjon av gårsdagen løsninger. Utvikling forveksles for ofte med «spring fortere» strategier.

Smartby er et begrep med mange definisjoner og ikke alltid like lett å forstå. Vi som jobber med smarte byer er selv skyldige i at mange forbinder dette med kun teknologi, droner, sensorer og algoritmer osv. Utfordringen med å skape smartere byer er ikke primært teknologisk, selv om det ligger mye spennende løsninger i teknologien. Svarene ligger like mye i kultur, ledelse og politikk.

 

Politikk.

Raskere utvikling krever mer offensiv politikk på mange områder. Det handler om tydeligere politiske bestillinger fulgt opp av incentiver, budsjetter, mer lettbeint byråkrati og mer samarbeid på tvers av gamle siloer – og kommunegrenser!

Offentlig innkjøp er sannsynligvis den største ubrukte innovasjonsmuskelen. Denne MÅ bli brukt mer aktivt både for å etterspørre og ta i bruk flere innovasjoner, men også fordi dette er en å måte å utvikle nye arbeidsplasser med eksportpotensiale. Det finnes gode verktøy som venter på å bli brukt mer aktivt av flere kommuner. Det som er helt sikkert er at svaret på mange samfunnsutfordringer ikke ligger i å jakte billigere priser på det du kjøpte i forrige uke.

 

Digitalt utenforskap
Et eksempel på at teknologi ikke er svaret er digitalt utenforskap. Dette er en realitet for mange eldre allerede. Dersom det krever en app for å ta bussen blir tante Astrid kanskje heller hjemme – alene. Eller hvis tilgang til offentlige tjenester eller nettbanker har en trang digital inngangsdør som onkel Gunnar ikke forstår, bruker han ikke tjenesten. Teknologi alene er stort sett aldri Svaret - spesielt ikke hvis resultatet er økt ensomhet.

Et annet eksempel smarte byer må finne bedre løsninger på er måten vi bruker havnebasseng i byene til hverdagslogistikk for vanlige folk. Historisk har vi alltid brukt sjøen som transportåre til å forbinde hverandre. Så kom bilen. I dag benyttes de fleste havnebasseng ikke som en del av mobilitetsløsningene i byene. Bedre modeller og løsninger for bruk av vannbuss er et område som roper etter mer offensiv politikk - på alle forvaltningsnivå. Det vil svare både på mindre utslipp, effektive løsninger for innbyggere samtidig som det finnes et globalt marked for mer bærekraftige vannbussløsninger.

 

Innoasis viser vei.
Byggebransjen er en stor utslippskilde. Måten denne sektoren driver innovasjon er en del av smartby-området. I oktober 2022 flyttet Nordic Edge inn Innoasis for å utvikle en hub for urban innovasjon. Dette er et svært godt svar fra Smedvig og Veni på hvordan profesjonelle utbyggere kan vise vei. Her er et slitent betongbygg fra 1978 konvertert til et lekkert og topp moderne kontorbygg i samarbeid med Helen & Hard. Bygget er nesten selvforsynt med energi gjennom energibrønner og solceller samtidig som det er møblert med et sterkt gjenbruks og bærekraftperspektiv. Bygget blir også en testarena for nye løsninger. Kom og se.

Slipp til hverdagsinnovatører og sosiale entreprenører. En smart by sørger for å forløse skapertrangen hos innbyggere. Nye innovasjoner kommer ikke alltid fra gründere med børsnotering i blikket. En smart by har en politikk som anerkjenner og legger til rette for at folk med gode ideer faktisk blir tatt i bruk og ikke bare møtt med diplomer og applaus. I prosjektet «hverdagsinnovatørene, som er et samarbeid mellom NORCE, Stavanger Kommune og Nordic Edge har vi avdekket og vist frem det store innovasjonspotensialet som ligger her.

 

Rogaland er en unik klyngeregion
Innovasjonsklynger er verktøy for å fremme samarbeid og nyskaping både i næringslivet og offentlig sektor. I det som er «Premier League» for klynger i Norge finnes det 12 ulike Arena Pro klynger i forskjellige bransjer. Hele 6 av disse finnes i Rogaland og 5 av disse igjen i Stavanger-regionen (Nordic Edge er en av disse). Dette forteller om en sterk regional vilje og evne til samarbeid om innovasjon. Det faktum at Rogaland har innovasjonsklynger for havbruk, vital infrastruktur, helseteknologi, energi, offshore vind og smartby gir oss en svært sterk innovasjonsplattform.

Til høsten er det valg. Kan vi håpe på mer offensiv bypolitikk?

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner