Ola fra Tau
Ola Soppeland har vært selger fra han var liten. I dag er han kommunens største eiendomsutvikler. Foto: Henrik Moksnes/Bitmap

Ola fra Tau

Ola Soppeland var 18 år da han kjøpte sitt første hus med oppspart egenkapital fra flaskepant og salg av mopeddeler. Det kan bli penger av alt, men pengene i seg selv er eiendomsutvikleren på Tau ikke så veldig opptatt av.
10.januar 2020 Av Ståle Frafjord

OLA SOPPELAND
Alder: 42 år
Sivil status: Gift, fem barn
Bosted: Tau
Aktuell: Eiendomsutvikler
Når Ryfast endelig er tatt i bruk, er man vel forberedt på andre siden av kjølen. Mye takket være Soppeland. Hvor mange næringsbygg, eneboliger og leiligheter Soppeland står eller har stått bak, har han knapt tall på selv. Men det bygges og etableres. Et par steinkast fra det gamle ferjeleiet – i selve knutepunket mellom nord og sør - er det full aktivitet, og det kommer det fortsatt til å være i en god stund fremover. I mars åpner et nytt senter med flere butikker og restauranter, og oppover i skråningen ferdigstilles stadig nye hus. Det aller meste står Soppeland bak.

– Med Ryfast får vi en helt annen hverdag. Jeg er i Stavanger på møter to-tre ganger i uken, og har måttet bruke en halv dag på et times langt møte. Ryfast gir også kommunen andre muligheter med tanke på bosetting, næringsliv og reiseliv. Jeg tror Ryfast får stor betydning, både for Strand og Ryfylke. Samtidig er det veldig kjekt å kunne bidra til å bygge så mye nytt på Tau. Jeg opplever at folk setter pris på det, og kommunen er også positiv og flink til å tilrettelegge både for voksne og barn, sier Soppeland, som eier 75 prosent av selskapet Agera Eiendom. Broren eier de resterende 25 prosentene.

 

Forberedt

Selv har Soppeland vært forberedt på et liv med fastlandsforbindelse i mange år allerede. I tilknytning til det nye senteret ligger også den nye grunnskolen, den videregående skolen, arbeidsplasser, servicefunksjoner, alderssenter, idrettshall og idrettsplass og alt annet som er attraktivt både for innbyggere, tilreisende, nye bedrifter og turister i Ryfylke.

– Til å være en utkant i tilknytning til en by vil vi ha veldig mye å tilby. Men vi hadde nok ikke satset såpass mye med å bygge 8000 kvadratmeter med butikker i sentrum av Tau om det ikke hadde vært for Ryfast. Vi tenker også på reiseliv og alle dem som har hytter i Ryfylke. Vi tror flere vil reise både til Sauda og Suldal denne veien fra Stavanger og Sandnes i stedet for å ta veien via over Boknafjorden fremover, sier Soppeland.

 

Reiseliv

Også trafikken til Preikestolen og satsing på reiseliv er noe Soppeland er opptatt av, selv om Tau ligger på ”feil” side av tunnelinngangen. Bare i Strand er det registrert 250 Airbnb-overnattingsplasser, og Soppeland mener det er et udekket behov for overnatting. Selv er han en av flere som står bak overtakelsen og kjøpet av Preikestolhytta.

– Det finnes også et potensiale i Stålverkets historie som det er viktig å ta tak i og spinne videre på, og det ligger mange muligheter for kommunen i Preikestolen. Vi har alle typer kunder som drar til Preikestolen. Men på mange måter sitter vi med en stor butikk, uten varer i hyllene. Det må vi gjøre med. Mye er på gang, men potensialet er stort med 300 000 besøkende i løpet av noen sommermåneder.

 

Fembarnsfar

Ola Soppeland er 42 år og har fem barn i alderen seks til tretten år. Alle er gutter. Ektefellen er lærer på Tau, og selv har han lenge vært aktiv trener og hjelpetrener i fotball i Midtbygdens IL. Som barn flest, har også Soppelands gutter ulike fritidsinteresser. Det gjør at han selv kan dyrke interessen både for fotball, fiske og mekking på motorkjøretøy i fritiden.

– Det er noe jeg setter pris på og er opptatt av. Det å dyrke fritidsinteresser sammen med barna, er en verdi i seg selv.

Bortsett fra to år i byen, har han alltid bodd på Tau. Soppeland er glad i Ryfylke, og lynnet.

– Ryfylkingen liker egentlig ikke å stikke seg frem, og jeg kjenner også på det. Jeg blir nok mer dratt frem, i og med at jeg er involvert i såpass mye. Jeg er nok også litt tilbaketrukken, men jeg er samtidig også utadvendt og engasjert. Jeg liker å snakke med folk og jeg liker å vise frem hva vi får til og hva som skjer her inne. Det tror jeg er viktig.

 

Penger som verktøy

Interessen for kjøretøy ble på mange måter også inngangsporten til det han i dag driver med. Allerede som tenåring drev han med salg av mopeder og mopeddeler fra garasjen. Han var for ung til å registrere sitt eget firma, men drev i andres navn. Før den tid hadde han også spart betydelige beløp gjennom flaskepanting i stor stil.

– Drivkraften har i grunnen aldri vært å tjene penger, men jeg ble tidlig interessert i salg i seg selv. Etterhvert handlet det om å kunne ha kapital til å investere i og skape noe nytt. Penger har alltid vært et verktøy til å gjøre nye ting.

Allerede som 18-åring kjøpte han sin egen bolig til 1,2 millioner kroner, som han selv leide ut. I samme tidsrom kjøpte han også sin første næringseiendom. Egenkapitalen hadde han spart opp selv gjennom flaskepant og salg av kjøretøy – et salg som etter hvert også omfattet biler.

 

Bruktbilselgeren

Kjøp av bruktbiler fra Bilkilden og videresalg av dem, førte også til at han som 18-åring ble ansatt som bilselger i samme bedrift. Her jobbet han sammenhengende i åtte år.

– Jeg har nok solgt 4000 biler gjennom årenes løp, men den jobben satte meg også i forbindelse med utrolig mange mennesker. Jeg fikk et stort nettverk som jeg har hatt nytte av senere i livet.

Han rakk å fullføre videregående utdanning på Uldal, og tok et år på BI før han han begynte å jobbe på heltid. Selgeren i ham lokket langt mer enn en lang utdanning.

– Jeg husker er at jeg tok meg fri fra BI, fikk med meg et par i klassen og dro til Oltedal for å kjøpe en bruktbil. Vi kjøpte den for 8 000 kroner, byttet dekk og la den ut for 17 000 i Rogalands Avis. Den ble solgt dagen etterpå, og gevinsten utgjorde en halv sommerjobb på hver av oss. 

De siste ti årene har Soppeland stort sett brukt på eiendom. Han har kjøpt og revet, restaurert og bygget nytt. Eneboliger, rekkehus, leilighetskompleks og kontor- og næringsbygg.

 

Bevisst

– Jeg er veldig bevisst på hva jeg bruker tid på, og noe av tiden benytter jeg til å lete etter nye prosjekter. Jeg sitter aldri med Excel-ark, jeg har noen regnestykker på telefonen. Det er også viktig for meg at ting ser ordentlig ut. Jeg vil ikke ha noe som jeg to år senere kjører forbi og skjems over. Da går jeg heller på et kompromiss i forhold til egen gevinst. Det tror jeg også er viktig for å kunne holde på med dette over tid. Skapergleden betyr mye for meg, også det å tørre og tilfredsstillelsen av å se en mulighet kanskje ikke andre ser. Den er større enn gevinsten.

– Jobber du mye?

– Jeg går på jobb klokken seks og hjem klokken fire, og jobber minst mulig på kvelden. Men jeg tenker mye, og det gjør jeg best når jeg er ute og fisker på sjøen. Man må kunne koble av, og jeg har lært meg at av og til er det viktig også å kunne gå fra bordet, ta en liten pause og gjøre andre ting.

 

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner