Omstilling og bærekraft for en ny fremtid
Kronikk

Omstilling og bærekraft for en ny fremtid

Næringslivet i vår region har gang på gang og gjennom generasjoner vist vilje til å løfte seg selv inn en ny og ukjent fremtid. Nå er en slik tid her igjen. Og vi skal klare det, enda en gang.
20.mai 2021 Av Hanne N. Berentzen, styreleder i Næringsforeningen

Næringsforeningen i Stavanger-regionen sin strategi er å skape kraft til vekst, men spesielt fokus på områdene energihovedstaden og nye muligheter. Da pandemien overrasket oss for godt og vel et år siden, var det bare ett ord i alles munn; omstilling. Hvordan? Hvor raskt? Vi kjente alle at det brant under føttene, vi ble utfordret som enkeltindivider, som bedrifter, som ledere og medarbeidere.

Alt ble utfordret; inntektsgrunnlag, vekst, strategi og tryggheten. Mange spørsmål hopet seg opp i kø. Næringsforeningen ønsket å være den støttespilleren organisasjonen skal være for næringslivet, ved blant annet å raskt gå fra å være et møtested for dagsaktuelle fremtidsrettet foredrag til å bli et «tv-selskap» over natten. Gjennom daglige sendinger kunne vi følge hvordan tempen var i regionen vår.

Noen dager var tunge, andre var oppløftende og ga energi. Det ble en omstilling direkte for åpen skjerm, og alltid når vi skal evaluere og måle så er det ting som kan gjøres bedre. Men det vi sitter igjen med er det medlemmene i Næringsforeningen viste oss; omstilling handler om å ha mot til å endre, den vanlige komfortsonen må utfordres.

 


Vi er alle avhengige av hverandre

Jeg har lært mye nytt om vår region gjennom disse sendingene. Dyktige folk står bak flotte bedrifter! For egen del har jeg fått tilgang til å se andre og deres problemstillinger. Det gjør meg litt mindre selvsentrert og har løst opp min egen selvmedlidenhet.

Den viktigste innsikten er at vi alle er avhengige av hverandre. Bildet er større enn ens egen virksomhet og bransje. Den økonomiske vekst, progresjon og innovasjon i regionen er avhengige av at de fleste av oss driver bærekraftige virksomheter.

Ekstra kjekt er det å følge Likestillingsprogrammet 50/50. I januar 2020 lanserte vi endelig programmet! Pandemien gjorde at selve oppstarten først kom i gang januar 2021. Og det var en imponerende deltakerliste av sterke bedrifter med stor bredde fra næringslivet i regionen. Fremoverlente selskaper som vil vinne, har deltatt med CEO-er, HR-sjefer og ansatte og flere virksomheter har kommet veldig langt. Programmet legger opp til kompetanseoverføring, deling og måling av bedriftens egen utvikling innen organisasjonskultur og ledelse, work-life- balanse, rekruttering og talentutvikling.

Det gjenstår å avstemme med alle virksomhetene; at Likestillingsprogrammet er forankret i styret og ledelsen. Vi vet at når det ikke er, vil det ikke gi bedriften endringen og kvaliteten mot det langsiktige målet; 50/50. Så en slik avstemming er nødvendig før vi kan ta programmet videre inn i en ny fase.

 

Sirkulær og regenerativ økonomi

Og så står vi over for en massiv omstilling i regionens økonomi. På skuldrene til petroleumskompetansen er vi klare for å gå et skritt videre mot en fornybar fremtid. Vi skal få til en holdningsendring i vår adferd der vi slutter med bruk og kast-økonomi og går over til sirkulær og regenerativ økonomi. Vi forbruker per i dag mer enn jordens tåleevne, så det er ikke bare Joe Biden som har det travelt. Kan vi bygge en fremtidsøkonomi som gir mer enn vi tar?

Pandemien har gitt mer åpenhet og høyere forventninger til dugnad og samhandling. Nye samarbeidspartnere, nye koalisjoner, forretningsmodeller og kompetanseoverføring har kommet sterkere på banen. Fremtidens vinnere er de som viser sårbarhet, åpenhet og er transparente. Det er de som deler av sin erfaring og kompetanse som blir vinnerne.

De som gir rom til å lytte til andre og husker på at livslang læring er det livet dreier seg om. Mitt ønske er at vi bygger vår region med dette som en grunnstein.

Det er når ting butter imot at vi utfordres til å tenke nytt. Nå gleder vi oss veldig til vi igjen skal møtes fysisk og bli motiverte og inspirerte! Næringsforeningen sitt bidrag er «Restart 2021».

Om alt går vel møtes vi i juni.

Andre liknende nyheter

Powerpoint-kongens tre beste tips

En Powerpoint-presentasjon skal vekke følelser hos mottakeren. Som en konsert eller en god historie, sier Are Sleveland.

Kronikk: Ikke vær så sur da, har du 'mannsen' eller?

Emosjonelle menn og avbalanserte damer. Lavtlønnede menn med høy sykemeldingsprosent og topplederkvinner med millionlønner. Hvorfor skurrer det? Fordi…

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner