Reiser for en bedre fremtid
Ole Kristian Sivertsen har som mål å bidra til en bedre verden for nye generasjoner.

Reiser for en bedre fremtid

Han reiser mer enn de fleste, leser det han kommer over om jordøkosystem og klimapåvirkning, kokkelerer sine egenkomponerte retter og jobber med to bokmanus. Men målet for Ole Kristian Sivertsen handler for det meste om å bidra til en bedre verden.
07.juni 2023 Tekst: Ståle Frafjord, Foto: Henrik Moksnes/Bitmap

De fleste av oss er ikke dummere enn vi har skjønt det. Været er ikke slik det var. Den ene sommeren er det tørke, den andre preges av styrtregn. Temperaturen er i endring, skogbrannene kommer hyppigere, flommene tettere.
Selv gikk alvoret opp for Sivertsen da ha ledet et selskap i satellittbransjen. Bilder fra satellittovervåking talte et tydelige språk. Ørkenlandskapet sprer seg. De dyrkbare delene av jordens arealer blir langsomt fortrengt av sand og mindre dyrkbare jordsmonn.
I motsetning til de fleste valgte han til slutt å forsøke å gjøre noe med det. Det begynner så smått å spire i sandholdig jord der ute – både i vest og i øst.

Desert Control er på ballen. Selskapet som ble startet høsten 2017, og der Ole Kristian Sivertsen gikk inn som leder i 2019.

– Jeg hadde 100 prosent tro på dette selskapet fra dag én, men det var ikke gitt at det skulle bli en suksess. Det er ekstremt mange komplekse forhold som skal til for at ting skal lykkes.

– Kan du i dag si at det har blitt som du håpet?

– Enormt mye har truffet veldig bra i forhold til den visjonen man startet ut med. Så er det alltid slik at noe vil gå raskere, mens andre ting tar lengre tid.

Starten
Ideen ble utviklet i Stavanger av Kristian P. Olsen, basert på kunnskap og erfaring fra olje- og gassindustrien. Produktet bærer betegnelsen LNC, og er en tynt flytende væske av leire, vann og naturlige mineraler. Når væsken sprøytes over et landområde, trekker den ned i jordsmonnet. Der legger væsken et tynt belegg av leirflak på alle sandkorn. Det gjør at sandkornene får endret ladning – motsatt av vannmolekyler. Det gjør at den sandholdige jorden holder på vann og næringsstoffer som en svamp.
Det handler ikke om å gjøre ørkenen grønn, men først og fremt om å løse store utfordringer knyttet verdens økende matvarebehov. Man må dyrke mer mat de neste 40 årene enn det kloden har produsert de siste 500, i en tid der jordsmonn forfaller i et voldsomt tempo og mangelen på vann øker. I dag brukes 70 prosent av ferskvannet til landbruk og vannproduksjon. Desert Controls mål er å påvirke der effekten vil være størst, i eksisterende landbruk i utsatte områder. Det må skje gradvis.

Validering
– Det vi har gjort fra 2019 og inn i 2022 har primært vært med fokus på å få grundig validering. Vi ruller produktet ut på et avgrenset område som er forvaltet av et universitet eller en forskningsinstitusjon. Så foretas det målinger og undersøkes om dette bokstavelig talt holder vann, før det skrives en sluttrapport. Vi har nå gjort et tjuetalls implementeringer av LNC i ulike områder i Emiratene, og et antall utrullinger i USA.

– Hvorfor så mange?

– Jordsmonn og sand er ikke bare jordsmonn og sand. Hvert område har ulike elementer av organisk og biologisk liv, forskjellig type sand, mineraler og så videre. Vi må tilpasse dette i forhold til ulike jordsmonn. I tillegg foretrekker ulike planter ulike vekstforhold. Alt dette må vi teste ut.

Storskala
Det handler også om hvilke avlinger produktet fungerer best på. I en tidlig fase av en innovasjon er det mer kostbart. Da gjelder det også å finne ut hvilke avlinger som har høy nok verdi til at det lønner seg for en landeier eller bonde å investere i dette. 
Valideringsfasen ebbet ut siste kvartal i fjor. I desember startet utrulling i større skala, hvor de største prosjektene ligger i USA.

– Der går det også raskere rent kommersielt. Vi fikk en kontrakt med den største sitrusprodusenten i USA, Limoneira Company, og det er første gang vi har rullet ut over et område større enn et hektar. Vi behandlet 2000 sitrustrær i Mojaveørkenen i desember, og 2000 trær i Yuma, nær grensen mot Mexico i Arizona i januar.

Stor rammeavtale
– Når ser du for det at det begynner å gro i fullskala rundt omkring?

– Utrullingen skjer i to til tre steg. Nå det gjelder Limoneira startet det med en kommersiell pilot i juli i fjor med 50 trær, der vannbesparelsene ble påvist ganske umiddelbart. Deretter økte vi til to områder med 2000 trær på hver lokasjon i det vi kaller for et betalt forprosjekt. Her må man se at man sparer både vann, gjødsel og energi, samtidig som man får samme omfang og kvalitet på avlingen.

Blomstringen er rett rundt hjørnet, og høstingen skjer i september-oktober. Får man den den besparelsen og avlingen man håper på, vil det for Desert Control kunne innebære en rammeavtale på 190.000 trær.

– Det handler nå om å vinne så mange som mulig av piloter og forprosjekt på ulike typer landbruksavlinger, og da vil man se at den store skaleringen på dette vil komme i 2024 og 2025.

Behovet er nærmest uendelig. Over 110 land opplever det FN karakteriserer som ørkenspredning. I Sahel-regionen i Nord-Afrika, har FNs konvensjon for ørkenbekjemping et prosjekt hvor man har ønsket i en dialog med Desert Control, og som omfatter et område på 100 millioner hektar der man ønsker å skape et belte for å stoppe ørkenspredningen.

Oppmerksomhet
Desert Controls løsning har fått stor oppmerksomhet. For kort tid siden vant selskapet prisen i kategorien bærekraft og miljø i finalen under Entrepreneurship World Cup i konkurranse med 30.000 gründere over hele verden. Tidligere har selskapet også hovedpremien i Katerva Awards i konkurranse med 1.500 innovasjoner. I 2021 hentet selskapet inn 200 milliarder fra nye investorer og gikk også på børs. I løpet av de siste par årene har selskapet vokst fra et lite fåtall til over 40 ansatte, og har kontor både i Stavanger, USA og De forente arabiske emirater. Selskapet tjener fortsatt ikke penger, men 2023 skal brukes til å vinne tilstrekkelig kommersielle piloter.

– Vi ser for oss at vi får de første rammeavtalene på storskala utrulling i løpet av 2024, at vi når knekkpunktet i løpet av samme år og at lønnsomhetsgraden tar til i 2025.

Engasjementet
– Hvorfor holder du på med akkurat dette?

– Jeg har et sterkt engasjement får å være med å bidra til en mer bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. Det har kommet gradvis, men jeg har hatt noen forløsende øyeblikk hvor jeg har innsett at vi må gjøre noe annet.

Et definerende øyeblikk var i 2018. Sivertsen bodde i USA. Som leder for et satellitteknologiselskap, fikk han også et satellittperspektiv på jordkloden og kunne registrere over tid endringene som skjedde på jordoverflaten.

– I selskapet hadde vi et CSR-program, og støttet en organisasjon som drev et sykehusskip på vestkysten av Afrika. I selskapet kunne de ansatte donere tid til noen av de tiltakene vi var med å støtte, og det endte med at jeg reiste til Douala i Kamerun og tilbrakte noen uker om bord i skipet. Det jeg så der, hvordan de klarte å skape håp hos mennesker, gjorde noe med meg. På flyet tilbake til USA var det dette som opptok meg. Jeg måtte gjøre noe annet, og det ble veien til Desert Control.

Stavanger
Dermed bar det også hjem til Norge, og Stavanger. Det er her han er født. Sivertsen vokste opp på Ullandhaug før familien flyttet til Hjelmeland, og returnerte til Stavanger da han begynte på videregående. Da startet han også sitt første enkeltmannsforetak, og drev som konsulent innenfor IT.
I 2002 flyttet han til Oslo etter å ha blitt rekruttert til å starte Citrix Systems i Norge, senere bar det videre til USA hvor han og familien bodde frem til 2019.

– Jeg har egentlig jobbet siden jeg var femten år. Men jeg har fylt på med studier underveis på BI og et veldig bra program på masternivå i strategi, innovasjon og ledelse på INSEAD i Frankrike.
Noe han finner ekstra inspirerende i dag, er nettopp det å komme fra energihovedstaden Stavanger – spesielt etter å ha bodd utenlands i mange år.

– Vår oljehistorie får jo en del av skylden for mange av de miljø- og klimamessige tingene vi står ovenfor. Jeg syns det er flott å få være med på å sette Stavanger på verdenskartet med ideer som har oppstått med bakgrunn og erfaring fra olje- og gassbransjen. Dette er ideer som ikke hadde eksistert om det ikke var for olje- og gassmiljøet, og som faktisk kan være en betydelig bidragsyter til å løse disse problemene. Det synes jeg er fantastisk.

Forfatteren
Med langt over 100 reisedøgn i året, ligger han ikke på latsiden. Men han får likevel tid til relativt mye annet. Han er gift og har fire barn, jogger, leser, lager mat, benytter hytta familien har i Ryfylke – og som om ikke det var nok skriver han på to parallelle bøker.

– Jeg skriver når jeg har ledige stunder.
– Romaner?
– Nei, den ene boken handler om alt det jeg har lært om hvor viktig jordsmonnet og det denne verden er bygget på toppen av – er. Målet er å gjøre denne informasjonen mer tilgjengelig, samtidig som jeg forsøker å skape en «call to action» til viktige målgrupper.

– Og den andre?
– Det er mer en selvutviklingsbok.

Selv har han lest over 100 bøker med tema innenfor jordøkosystem og klimapåvirkning de siste årene, gjerne i forbindelse med mange langdistanseflyvninger til andre kontinent.

– Får du noen gang tid til ferie?

– Jeg tror faktisk jeg skal få til å ta ut full ferie i år, i alle fall neste år ....

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner