Kronikk: Røyking på fly
Terje Eide, daglig leder i Nordic Edge

Kronikk: Røyking på fly

Husker du før når folk røykte på fly og pub?
11.desember 2023 Av Terje Eide, daglig leder i Nordic Edge

Hva var det vi tenkte på i 2004 mens vi hørte på Toxic og Britney Spears? Vi visste jo lenge før det at røyking var helseskadelig.
Er det noe vi gjør i dag som er like dumt som røyking på fly var i 2004? Jeg tror jeg har en god kandidat.
Kan det være at 6 timers skjermtid på en bukett av sosiale medier – hver dag – er vår tids røyking på fly? Det gir 15 år sammenhengende skjermtid fra du er 10 til du er 70!
De som kjenner meg, vet at jeg er over gjennomsnittet teknologioptimist. Like fullt, eller kanskje nettopp derfor, er det verdt å tenke oss litt om før AI-toget trør klampen i bånn.
Måten vi har latt vår oppmerksomhet, konsentrasjon og søvn bli påvirket av de store teknologigantene på mindre enn 10 år, mer eller mindre uten diskusjon, er egentlig ganske oppsiktsvekkende.

Diskusjoner
Joda, det er spredte diskusjoner om mobiltelefoner i klasserom og mindre skjermtid for barn, men det er jo ikke det diskusjonen burde handle om. Vi snakker om en utvikling som på «10 minutter» historisk sett har skapt grunnleggende endringer i hvordan vi opptrer mot hverandre, vår evne til å være konsentrerte, vår hukommelse, måten våre demokratier fungerer på, søvn, polarisering og oppmerksomhet. For noen år siden kunne jeg kose meg med en bok i mange timer. Nå klarer jeg maks 15 minutter om gangen - og jeg vet jeg ikke er alene.

Din oppmerksomhet
Forklaringen ligger i forretningsmodellen til de store tech-gigantene som er ekstremt enkel.
De har kun ett måleparameter:
Jo lenger din oppmerksomhet er på min teknologiplattform jo mer reklameinntekter får jeg.
Din oppmerksomhet er råvaren som høstes, og du betaler prisen. De flinkeste adferds-psykologene i verden, de som kan mest om det som skaper digital avhengighet, forer algoritmene med alt som får deg til å scrolle videre på Instagram eller til å se den neste youtube-videoen, og den neste, og den neste… . Fra det øyeblikket Youtube skrudde på «neste video» knappen flyttet de 1 milliard brukertimer ekstra inn på sin plattform – det er mye ekstra reklameinntekter det.

Ikke vanskelig
Warren Buffet sier «Vis meg incentiv strukturen så skal jeg vise deg konsekvensene»
Vel, vi har 10 års+ fersk erfaring å se på. Follow the money - analysen er ikke vanskelig. Det er ingenting i dagens incentivsystem som kommer til å få tech-gigantene til frivillig å gjøre noe annet enn de gjør i dag. Dette er et gigantisk race to the bottom av vår hjerne i jakten på vår oppmerksomhet.
Verdens fremste ekspert på søvn og søvnkvalitet Matthew Walker kaller teknologiens alt omgripende tilstedeværelse og det den gjør med vår søvnkvalitet, for et gigantisk biologisk eksperiment. Vi sover mindre enn før, med mange flere avbrudd. Dette påvirker restitusjon, hukommelse, konsentrasjon, fedme, sannsynlighet for sykdom.

Innfødte
En del beskriver «de unge» som digitalt innfødte. De som er vokst opp med teknologien rundt seg skal visst nok være digitalt innfødte i den betydningen at de har naturlige instinkter for hvordan de skal forstå, bruke og manøvrere i teknologilandskapet. Det er selvsagt bare tull. I møte med stadig mer avanserte avhengighetsskapende plattformer, som vet mer om oss og våre preferanser enn vi selv gjør, taper de unge, og du og jeg, 10 av 10 ganger. Det er bare til å følge tallene på skjermtid.
Det vi har sett de siste 12 årene er en kunstig intelligens som har vært stilt inn mot kun et adferdstrekk – å høste mest mulig av din oppmerksomhet. Vi har jo sett hvordan det har gått. Det som starter nå rundt inntoget av AI vil utfordre oss på helt nye måter.

Svaret
Hva kan vi gjøre? I møte med de store systemene blir vi alle ubetydelige og små.
Jeg har ikke noe godt svar, men hvis jeg deler min bekymring med deg så kanskje?
Vi styrer i det minste egne valg, og blant de som leser dette magasinet har sikkert noen barn.
Kanskje starte der?
Om jeg er nok en voksen mann som er kritisk til teknologi? Det er jo kjempeoverraskende.
Kanskje komme seg tilbake til telefaksen sin?
Mulig det. Eller kanskje det bare er en god idé å ikke røyke på fly?
Hvis du vil dykke dypere enn min små grublerier sjekk gjerne opp: «Your Undivided Attention» av Tristan Harris, “Stolen Focus - Why You Can't Pay Attention” av Johann Hari, “Why We Sleep - The New Science of Sleep and Dreams” av Matthew Walker, eller “Maskiner som tenker - algoritmenes hemmeligheter og veien til kunstig intelligens» av inga Strümke.

Andre liknende nyheter

Powerpoint-kongens tre beste tips

En Powerpoint-presentasjon skal vekke følelser hos mottakeren. Som en konsert eller en god historie, sier Are Sleveland.

Kronikk: Ikke vær så sur da, har du 'mannsen' eller?

Emosjonelle menn og avbalanserte damer. Lavtlønnede menn med høy sykemeldingsprosent og topplederkvinner med millionlønner. Hvorfor skurrer det? Fordi…

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner