– Stavanger-regionen er Silicon Valley for droner
Håkon Kjerkreit fra KVS Technologies var en av innlederne på årets dronekonferanse.

– Stavanger-regionen er Silicon Valley for droner

– Stavanger-regionen er Silicon Valley for droner, konstaterte Håkon Kjerkreit fra KVS Technologies, på Næringsforeningens tredje årlige dronekonferanse.
20.august 2021 Egil Hollund

Over 25 selskaper jobber nå med teknologi og tjenester innen droneindustrien i Stavanger-regionen. De leverer tjenester til alt fra oljeindustrien, kraftprodusenter, Forsvaret, politi, landbruk, brann og redning. Og det handler ikke bare om luft. Undersjøiske droner er også i en rivende utvikling. Noen av aktørene er større selskaper som IKM og Oceaneering, andre, som KVS og Nordic Unmanned – er etablert med droner som utgangspunkt.Det er tredje gang Næringsforeningens årlige dronekonferanse arrangeres.
– Oljekompetansen, men også luftfartskompetansen i regionen, har vært et vesentlig aspekt for hvorfor akkurat Stavanger-regionen har blitt hovedsetet. Samarbeid mellom aktørene er og vil også være avgjørende framover, sa Kjerkreit.
Han framhevet spesielt Universitetet i Stavanger sin rolle med satsing på en professorgrad. En vesentlig del av dette bildet er også Strand videregående skole og deres planlagte etablering av en fagutdanning for droneoperatører.
Droneindustrien tilbyr løsninger som er både grønnere, tryggere, smartere enn tradisjonelle metoder – enten det handler om inspeksjoner i luftrommet eller på havbunnen.
– Dette vokser veldig. Bare vi gjennomfører i år inspeksjoner av 10.000 kilometer kraftlinjer, fortalte Kjerkreit fra KVS.
KVS ble etablert i 2015 og har nå 30 ansatte.
AVINOR bekreftet at det er veldig stor aktivitet i Stavanger-regionen.
– Jeg jobber med rammebetingelsene for droneindustrien i Avinor. Det betyr at jeg har brukt veldig mye tid på Sola, sa Christian Øgaarden i Avinor, som tok for seg noen av utfordringene framover.
– Teknologien løper fortere enn reguleringene. Når kan vi fly en drone fra og til Sola lufthavn? Teknisk går det i dag, men vi er avhengig av sertifiseringer og i dag løper teknologien fortere enn reguleringene, påpekte han.
Men det kommer, forsikret han. Og Avinor har allerede etablert en første versjon av regulering av luftfarten for droner (UTM) for de 17 største lufthavnene og over 1000 flygninger er godkjent i løpet av kort tid. Han lovet at UTM vil utvikles løpende for å kunne levere tjenestene som etterspørres i dronemarkedet, og det som kommer framover.
– Vi kommer også til å sette oss inn ubemannede dronefartøy. I første omgang med en pilot, men etter hvert helt autonomt. Det går kanskje noe tid før vi tørr å sette oss inn i en drone helt uten en pilot, men aksepten hos publikum vil komme når vi ser at dette fungere og er trygt, sa Øgaarden.
KLIKK HER for mer informasjon om konferansen.

Andre liknende nyheter

Hinna Park: Slik ser det ut i Akers nye storstue

Foodcourt, sosiale møteplasser, restaurant og bakeri. Når Aker-selskapene flytter inn i sitt nye hjem januar neste år skal første etasje være åpen for…

ARENDALSUKA: – Elfly Stavanger-Bergen passer ekstremt godt

– En kommersiell elflyrute mellom Stavanger og Bergen i 2026 passer ekstremt godt med hva som er realistisk å få til, sa Sigurd Øvrebø, administrerend…

Droner i fri flyt

Satsing på droneteknologi er fortsatt bare i startfasen i regionen. Flere prosjekter er i gang, både i forhold til land og til havs. Det kan skape man…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner