Stort behov for lærlinger

Stort behov for lærlinger

De videregående skolene klarer ikke å dekke behovet industrien har for nye lærlinger. Bare i år står 150 lærlingeplasser tomme i Rogaland. Det utdannes ikke nok fagarbeidere som kan sikre kompetansebehovet.
29.juni 2023 Tekst: Ståle Frafjord

En av dem som fikk tilbud om læreplass i fjor, er Live Selvik Erga (19). Hun er fra Pollestad på Jæren, og begynte som lærling i Nordic Steel på Bryne i august i fjor etter to år på Bryne Videregående.

­– Jeg var i Nordic Steel i to uker i forbindelse med utplassering, og den siste dagen fikk jeg forespørsel om jeg kunne tenke meg å ha læretiden min her. Det ville jeg, og jeg trives veldig godt. Jeg startet i monteringen, nå står jeg i laseren og skjærer ut deler fra blant annet stålplater, sier Selvik Erga.

Har plass til flere
Totalt har Nordic Steel fem lærlinger for tiden. De skulle gjerne hatt flere. Konkurransen om lærlingene er stor, og behovet for lærlinger i industrien i Rogaland er for tiden langt større enn tilbudet.

– Vi kunne hatt seks til åtte lærlinger, hvis det hadde vært flere aktuelle kandidater. Vi hadde nylig flere, men en fullførte fagbrevet i slutten av februar i år, en annen i slutten av november 2022, sier leder for kommunikasjon og bærekraft i Nordic Steel, Kjersti Sandvik Bernt.

Mulighet for jobb
Live Selvik Erga er ferdig utdannet produksjonsteknikker neste sommer, og kan raskt gå ut i fast arbeid. Jobbmulighetene per i dag er gode.

– Jeg var veldig i tenkeboksen før jeg bestemte meg for hvilken utdanning jeg ville ta. Jeg hadde bestemt meg for industrifag, men ikke hvilken retning. Vi var ikke flere enn to jenter i klassen, men jeg liker fysisk arbeid og ville ut i arbeid, sier Live Selvik Erga.

Allerede i midten av april hadde nær 40 prosent av søkerne til læreplass fått formidlet et tilbud basert på første ønske for sitt programområde. Totalt var det registret 2.595 ønsker om læreplass i Rogaland.

Enkeltfag utfordrende
– Ser vi på det enkelte programområdet, er det godt med læreplasser i de fleste lærefag. Likevel er det enkeltfag hvor det kan bli utfordrende for alle å skaffe seg læreplass. Det avhenger også av skoleresultater og egnethet. Stort sett trenger vi flere lærebedrifter til dem som kan ha ulike utfordringer, sier fagleder Torbjørn Hamsø ved seksjon for opplæring i bedrift i Rogaland Fylkeskommune. Enkeltfag svinger fra år til år. For to år siden var det eksempelvis lett å skaffe seg læreplass i kjemiprosessfaget, men vanskelig året etter.

– I år meldes det igjen om godt med læreplasser, sier Hamsø.

Utfordringer
Når det gjelder industrifagene, er ikke bransjen i nærheten av å få tak i nok lærlinger. Hamsø vurderer behovet og etterspørselen etter lærlinger i industrifaget i forhold til tilbudet eller antall elever til rundt 150.

– Det blir også spennende å følge utviklingen med utgangspunkt i forhold som prisvekst, rentekostnad og så videre. Det kan eksempelvis slå ut kan slå ut for salgsfaget og byggfagene, sier Hamsø.

– I hvilke bransjer har man ikke nok læreplasser å tilby i forhold til elevenes behov?

– Først og fremst innenfor IT og medieproduksjon. Der er det ikke nok læreplasser, sier Hamsø.

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner