Tiden er moden for et Sokkeldirektorat

Tiden er moden for et Sokkeldirektorat

I snart 50 år har Oljedirektoratet vært en sentral aktør i Energihovedstaden Stavanger. Nå ønsker stadig flere å utvide ODs ansvarsområde til å også omfatte annen virksomhet på sokkelen.
29.september 2021 Av Ståle Frafjord

Både ordførerne på Nord-Jæren og flere næringsaktører ønsker å endre Oljedirektoratets mandat og rolle gjennom etableringen av et Sokkeldirektorat, som også får ansvar for havvind og annen virksomhet til havs.

– Sokkeldirektoratet er en fornyelsesprosess av den viktige jobben Oljedirektoratet har gjort gjennom mange år. Nå når vi ser fremveksten av nye fremtidsrettede næringer knyttet til havvind og havbunnsmineraler skyte fart, er tiden inne for å samle flere myndighetsoppgaver på en hånd. Dette vil sikre en helhetlig forvaltning og vil være bedre egnet til å se helheten og forvalte samfunnets fellesgoder på en bedre måte. For Norge som nasjon er det viktig å ta disse grepene nå, for å være i forkant av en felles forvaltning av våre rike naturressurser, sier ordfører i Sola kommune, Tom Henning Sletthei.

Han får støtte fra både ordfører Kari Nessa Nordtun i Stavanger og Stanley Wirak i Sandnes, samt en rekke sentrale næringsaktører.

 

Naturlig

– Norge er en av verdens store hav- og kystnasjoner, og det er viktig at forvaltningen nå tilpasses omstilling og nye muligheter. Med den kompetansen som allerede finnes i OD og PTIL mener jeg det er naturlig at forvaltningen av norsk sokkel legges til Energihovedstaden Stavanger, sier Kari Nessa Nordtun.

Hun viser til at den norske forvaltningsmodellen har gitt AS Norge enorme verdier, ikke minst for Stavanger- regionen som hovedsete for norsk energinæring.

– For å sikre fortsatt verdiskaping og arbeidsplasser i overgangen til fornybarsamfunnet må vi jobbe smart sammen, og jeg er glad for å se en bred støtte til opprettelsen av et sokkeldirektorat, sier Nessa Nordtun.

 

 

Bærebjelke

– Oljedirektoratet har vært en bærebjelke i Energihovedstaden, sammen med andre viktige og avgjørende etableringer som Statoils hovedkontor, den internasjonale skolen, «oljeutdanningen» på universitetet, ONS, Oljemuseet osv. Nå – som for 50 år siden, står vi i et nytt veikryss hvor dette velfungerende økosystemet har planer om å utvikle seg videre og sette seg i førersetet for den grønne skiftet. Fortsatt snakker vi om enorme naturressurser og vi snakker om såkalt smart spesialisering, altså å
bruke dagens kompetanse i næringslivet for å lykkes med beslektede næringer, sier Harald Minge, administrerende direktør i Næringsforeningen.

Han viser til at næringslivet for lengst har siktet seg inn på de nye områdene innenfor energi og havbruk.

– Nå gjelder det å forene interessene, samordne aktivitetene og disponere arealene på sokkelen på en fornuftig måte. Heldigvis har vi god trening i det, nettopp fordi vi har hatt et respektert og kunnskapsrikt myndighetsorgan – som ikke bare har vært et tilsyn, men har hatt som mål å utvikle næringen. Nå er de klare til å ta neste skritt, og bli Sokkedirektoratet, sier Minge.

 

Unik kompetanse

Tor Arnesen, tidligere toppsjef i Shell og nå styreleder i Norwegian Energy Solutions, viser til at Oljedirektoratet har en unik kompetanse innen arealforvaltning på sokkelen. Han mener den raskeste måten å utvikle havvind på sokkelen vil være å bygge videre på denne kompetansen.

 

 

– Oljedirektoratet har stor kredibilitet blant selskaper og andre interessenter på sokkelen. De vil kunne ivareta en helhetlig forvaltning av sokkelen med stor integritet og til det beste for AS Norge. Energiomstillingen skjer raskt. Derfor er det viktig at vi har et Sokkeldirektorat som kan ivareta overføring av kompetanse fra olje og gass til nye fornybare løsninger på en effektiv måte. OD er unikt plassert for å kunne ivareta denne rollen, sier Arnesen.

 

Ikke bare havvind

Harald Minge viser til at mange aktører vil bruke arealene på sokkelen. Det mest opplagte, og som pågår nå, er havvind.
– Men dette handler også om havbruk til havs, og om annen energiproduksjon. Hydrogen, for eksempel, som er på alles lepper som framtidens energibærer. Kan vi lage klimanøytralt hydrogen til havs, fra naturgass men med karbonfangst og lagring – i stor skala? Noen må gi råd og vurdering om hva som gir best anvendelse og verdi av plattformene ute i havet. OD kan vurdere verdien av hydrogen versus gassen – for det må være bærekraftig også økonomisk. OD vet best om gassressursene til dette er til stede på norsk sokkel, og hvor CO2 kan lagres i reservoarene. De kan være myndigheten som vurderer hvilke av de gamle oljeplattformene som kan brukes til nyskapende hydrogenproduksjon, sier Minge.

 

Tydelig

Han mener OD har stått fram som en saklig, faglig og tydelig myndighet på sokkelen i en årrekke.
– Et av glansnumrene er de intense og harde diskusjonene hvor ODs syn sto mot flere av oljeselskapene. OD insisterte på at den tynne oljesonen i Troll-feltet skulle utvinnes. Ved hjelp av lange horisontale brønner ble gassgiganten Troll også gjort til Nordsjøens mestproduserende oljefelt i sin tid. Uten myndighetens fremtidsrettede tenkning kunne oljen gått tapt – og fellesskapet ville gått glipp av ressurser verd hundrevis av milliarder kroner. ODs standhaftighet gjorde det umulige mulig og sikret titusenvis av årsverk til boring, utbygging og drift av Troll også som et oljefelt, sier Minge.

Andre liknende nyheter

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Gruvedrift kan gi 1000 nye arbeidsplasser

Med statlig og regional vilje kan utvinning av mineraler i Eigersund kommune og videreforedling totalt skape 1000 arbeidsplasser. Til høsten starter N…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner