Vi trenger arbeidsfolk her
Kronikk

Vi trenger arbeidsfolk her

Vi har bestemt at «kompetanse» skal være et strategisk satsingsområde for Næringsforeningen i 2022. Det kommer i tillegg til «Energihovedstad» og «Nye muligheter». Regionen vår må sikre ny kompetanse for å videreutvikle oss og å bli en bærekraftig region. Gjennom pandemien har mange klart seg bra og jobbet mye med vekst og innovasjon. Nye arbeidsplasser og nye industrier er på gang, men har vi folkene?
04.mars 2022 Av Hanne N. Berentzen, styreleder i Næringsforeningen

Vi ønsker og trenger flere innbyggere. Den 13. januar diskuterte vi: Hvor finner vi talentene? Vi må tenke ut av boksen i årene fremover for å skaffe nok arbeidskraft til å møte veksten. Konkurransen er interregional og internasjonal.

Hvordan gir vi folk med bred og ulike kompetanser lyst til å bo og jobbe her? Vi trenger folk med hendene godt «skrudd på» og vi trenger ansatte med gode holdninger og arbeidsmoral. Vi tar imot alt dette!

Tiden er overmoden for å invitere inn nye borgere, bli en del av det å hjelpe til i krisene i Jemen, Syria og Afghanistan. Talentene finnes over alt. Jeg har selv i egen virksomhet vært beriket med flyktninger over flere år.

Noen har reist fra alt de kjenner i sin fineste stas med 50.000 kroner på lommen for å søke lykken. Den lykken finnes her! Nye borgere har stort potensial og flotte verdier. De gjør oss alle mer rause og tolerante. Vi må åpne for å se nye løsninger til å møte de store utfordringene som har blitt tydelige for oss under pandemien.

En plan
Vi er må bruke intensivsykepleiere der de hører til; på intensiven. Da må andre oppgaver løses av folk som ikke har så spisset kompetanse. Det samme gjelder kokken på restauranten. Kan noe av hans oppgaver erstattes av ufaglært arbeidskraft?

For å klare dette og åpne for slikt mangfold i din bedrift må du ha en plan. Gjennom historien har lederposisjoner gjerne gått i arv til en utpekt «kronprins». I DNB laget Rune Bjerke en annen strategi. De hentet opp både arveprinser og prinsesser fra nivå tre og fire. Da begynte ballen å rulle for å løfte unge kvinner opp og frem.

Vi i Næringsforeningen etablerte ressursgruppen 50/50 i 2016. Vår region og landet er ikke gode nok på inkludering, mangfold og likestilling.   

Mange veletablerte og sterke bedrifter deltar i programmet ressursgruppen har laget. Å snakke sammen, utveksle utfordringer og suksesser gir god effekt. Forskerne Mari Rege, Marte Cecilie Wilhemsen Solheim og Benja Stig Fagerland bekrefter at mangfold i ledelse skaper en mer tolerant arbeidsplass og en bedre bunnlinje.

Og, de som forstår at resultater kommer fra en konkret plan følger på. Vår Energi, Skagen Fondene, Sandnes Sparebank, og DSD er noen som har bestemt seg for å utnytte dette konkurransefortrinnet; mangfold.

Tung forankring
Dette er en av mine hjertesaker og jeg er ekstremt stolt over at ressursgruppen nå heter Mangfold, og har tung forankring i næringslivet, forskning og akademia.

Vi trenger en regjering som forstår det store bildet i næringslivet og de utfordringene vi har akkurat nå. Med dyrere strøm, økte renter og inflasjon må regjeringen være lydhør for alle bransjer i Norge det kommende år.

Pandemien har lært oss å kjøpe mer norsk og å reise mer rundt i vårt eget land. Det er bærekraftig. På tallerkenen finner vi mer norske råvarer, som med de norske regelverk, gir hver og en av oss, et rikt samfunn og vokse opp og leve i.

Jeg håper 2022 blir året hvor vi fikk tilgang på mye ny spennende kompetanse. 2022 blir året der vi lytter bedre fordi vi ser at samspill og dialog åpner for gode løsninger på tvers av uenigheter og frustrasjoner av omstilling. Alt må gjøres på en ny måte!

Andre liknende nyheter

Lederskolen: Tips til bedre samarbeid

Visste du at det bare er 25 prosent av alle team er effektive? – Nesten alle jobber krever at vi jobber i team, men ingen har opplæring på det.

Kronikk: Hva betyr geopolitikken for næringslivet?

Når vi går inn i mer usikre tider, blir det viktigere også for næringslivet å engasjere seg i utenrikspolitiske spørsmål.

To nye i styret til Næringsforeningen

Dette er det nye styret i Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner